سرخط خبرها
خانه / صراط عشق / سخنی با حسن روحانی و دولتمردان پیشین/ بهتر است آش دولت سابق را هم نزنید!

سخنی با حسن روحانی و دولتمردان پیشین/ بهتر است آش دولت سابق را هم نزنید!

بعد از یک سال و اندی دولتمردان گذشته که عامل بوجود آوردن وضعیت موجود هستند آیا برای بازیابی وجهه از دست رفته خود به سخن آمده‌اند یا هدفی دیگر مانند انتخابات مجلس شورای اسلامی را دنبال می کنند و یا هر دو.
 تحرکات مسئولان دولت قبل در چند هفته اخیر به خوبی نشان می دهد که کارگزاران دولت روحانی از به اصطلاح یک خواب زمستانی خارج شده اند. اما سئوال اینجاست که آیا این فعالیت ها که به نوعی چند جانبه و هماهنگ و برای یک هدف خاص است و یا برای پاسخ به انتقادات انجام می شود. در واقع سئوال دقیق تر این است که بعد از یک سال و اندی دولتمردان گذشته که عامل بوجود آوردن وضعیت موجود هستند آیا برای بازیابی وجهه از دست رفته خود به سخن آمده‌اند یا هدفی دیگر مانند انتخابات مجلس شورای اسلامی را دنبال می کنند و یا هر دو؛ چراکه آنان به خوبی می دانند که راه یابی به مجلس بدون ترمیم جایگاه سیاسی امکان پذیر نیست.

به نظر می رسد نگاهی به این اظهار نظرات اعضای کابینه دولت روحانی نکات قابل توجهی را آشکار می سازد.

حسن روحانی اخیرا مدعی شده که مسبب کسری بودحه سال ۱۴۰۰ مجلس بوده و از دولت خواسته در برابر اقدامات اینچنینی مجلس بایستد.

وی با تخریب مجلس از دولت خود هم دفاع کرده و گفته است: ” بودجه ۸۰۰ هزار میلیارد تومان بود، مجلس کرد ۱۲۰۰ میلیارد تومان. ما گفتیم ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه است. بعد گفتند این دولت ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه برای ما گذاشته است. دولت نگذاشته، مجلس برای شما گذاشته است.”

در این سخنان روحانی به خوبی تلاش برای ترمیم وجهه در عین اینکه نیم نگاهی هم به انتخابات مجلس دارد به خوبی دیده می شود.

جالب اینجاست که محمدباقر نوبخت نیز به این کسری بودجه اشاره و به آن معترف است. رئیس سازمان برنامه و بودجـه دولت روحانی درباره کسری بودجه ۴۵۰ هــزار میلیارد تومانی بودجه ۱۴۰۰ مانند روحانی گفت: “سقف بودجه در ابتدا ۸۴۱ هزار میلیارد تومان بود که بـه ۸۵۴ هزارمیلیارد تومان افزایش پیدا کرد که در قالب اصلاح ساختار بودجه به مجلس ارائه کردیم. مجلس یازدهم نه تنها بودجه را تایید کرد، بلکه سقف آن را تا ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش داد که همان زمان هشدار دادیم این میزان افزایش، تبدیل به کسری بودجه خواهد شد. دولت سیزدهم اگر مخالف بود و ارقام آن را غیرواقعی می‌دانست، می‌توانست طی یک لایحه به مجلس آن را اصلاح کند.”

این در حالی است که همتی رییس کل بانک مرکزی در پایان دولت روحانی درباره بی انضباطی مالی این دولت و برخلاف صحبت های روحانی و نوبخت روایت می کند:”حساب کردم دیدم با هیچ حسابی این رقم‌ها جور درنمی‌آید. بعد متوجه شدم آقای روحانی به نوبخت اختیار داده یا الزام کرده هر وزارتی یا هر سازمان دولتی هرقدر اعتبار خواست بدهد و کاری نداشته باشد این رقم‌ها در بانک مرکزی پشتوانه دارد یا ندارد. یک روز که آقای نوبخت رقمی بالا برای یک پروژه حواله کرده بود؛ من نامه را با توضیح یکی از معاونان دریافت کردم که نوشته بود این پول خیلی زیاد است نداریم. من هم آن سند را در کارتابل انداختم تا بعد با آقای نوبخت صحبت کنم. دو سه روزی گذشت، آقای روحانی تماس گرفت، بی‌مقدمه و احوال‌پرسی گفت چرا پول این پروژه را نداده‌ای؟ گفتم: از کجا بدهم؟ گفت: رقم دادن که کجا ندارد. سند بزن. این عدد میلیارد داده شد؛ با بقیه‌اش کار نداشته باش»!”

جالب است که در سخنان همتی نه تنها موضوع خالی شدن خزانه دولت در انتهای دولت روحانی که توسط دولت رئیسی تصحیح شد بعلاوه کسری بودجه مشهود است بلکه خرج های بی حساب و کتاب و تکیه بر پول بی پشتوانه و چاپ آن نیز به خوبی به چشم می خورد. بر این اساس این موضوع به خوبی نشان می دهد که دولت روحانی خود عامل کسری بودجه سال 1400 است و به نوعی حتی می توان گفت این دولت در سال آخر خود با هزینه های بدون قید وشرط حتی برای دولت آینده هزینه سازی کرده و دولت را با خزانه خالی تحویل داده است.  دولت رئیسی در حالی کشور را ظرف ۸ ماه بدون استقراض اداره کرد که کسری بودجه در دولت روحانی، ۸ برابر شد و دولت سیزدهم با ارائه بودجه‌ای منقبض رشد کسری بودجه را در حدود 50 درصد متوقف کرد اما با همه این اوصاف بی تدبیری های مالی دولت تدبیر و امید تاثیر شدید منفی خود را بر اقتصاد کشور گذاشت.

با این حال به نظر می رسد آش دولت روحانی آنقدر شور است که با این اقدامات که ریختن آب در آن است نه تنها شوری آن از بین نمی رود بلکه بیشتر از گذشته طعم بد و عذاب آور آن در کام مردم ایران ماندگار می شود. انباشتی از بدهی های مختلف از جمله مطالبان بازنشستگان لشکری و کشوری، معلمان، مراکز درمانی و … لیست بلندبالایی است که دولت رئیسی را با چالش روبرو کرد که دولت سعی کرد با تدابیر لازم این مشکلات را یک به یک حل و فصل کند. بعلاوه به این موارد باید به بهم ریختن بازار بورس نیز اشاره کرد. برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان مطرح می کنند که دولت روحانی ریل غلطی را در بازار بورس گذاشت و بخشی از کسری بودجه خود را هم از این طریق برطرف کرد. بنابراین نه تنها در حوزه کسری بودجه 450 هزار میلیارد تومانی که روحانی و نوبخت به آن اعتراف می کنند کشور را دچار چالش کرد بلکه آثار بهم ریختگی مالی و پولپاشی های غیر اصولی اقتصاد کشور را دچار امراض متعددی کرد که هر باره یکی از آنان در مقطع زمانی به چالش دولت سیزدهم تبدیل می شود.

سخنی با حسن روحانی و دولتمردان پیشین/ بهتر است آش دولت سابق را هم نزنید! +جزئیات

ایتابلهسروشآپارات

همچنین ببینید

حسن روحانی انیمیشن سازان را بدبخت کرد

انتقاد بهرام عظیمی در برنامه برمودا از حسن روحانی

چرا دهه ۹۰ را دهه از دست رفته می‌خوانند؟/ دولت‌های روحانی چه فرصت‌هایی را از کف دادند؟

دوره هشت ساله دولتداری حسن روحانی با توجه به آمار و ارقام از جمله زمان‌هایی بود که کشورمان فرصت‌های نابی را از دست داد.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.