سرخط خبرها

درمان جامعه

 

درمان جامعه

خوبانِ عالم، همواره در پیِ سالم سازی و ارتقاءِ جامعه، بسویِ نیکی‌ها و ارتفاعات هستند و از پلشتی‌ها و کژی‌ها بیزارند! ولی تا حال راه بجایی نبرده‌اند و روز به روز علی‌رغم رشد علمی و فن‌آوری، شاهد فجایع و آسیب‌های بسیاری در کشورها هستیم! اتفاقاً ظلم و تجاوز به حقوقِ دیگران، در جوامعِ توسعه‌یافته، افزون‌تر است، بخصوص بصورتِ پنهان!

شاید گفته شود در جوامعِ دینی و اسلامی نیز شاهدِ ستم‌ها و ناجوری‌ هایِ بسیاری هستیم، یعنی دین‌داری و دین‌مداری نیز مشگل‌گشای جامعه و بالطبع، آحادِ مردم نشده!

باید پاسخ داد که از کدام کشورِ دینی یا اسلامی یاد می‌کنید؟

عاقل، به کشور یا جامعه‌ای دیندار می‌گوید که در آن، نه تنها بایدها و نبایدهایِ الهی، بطورِکامل رعایت می‌شود بلکه فرهنگ و روح و فعلِ جامعه، مملو از دینِ برگزیدۀ خالقِ آسمانها و زمین است و براساسِ میل و خواستِ رهبرِ منتخبِ الهی، مشی و تمشیت امورکند! نه براساس و برداشتِ خردِ فردی و یا جمعی!

چون فرد و یا جمع، خالقِ بشر نیستند و با نقص و محدویت‌هایی که دارند نمی‌توانند حاکم بر امروز و فردایِ پس از مرگ‌مان باشند! رهبرانِ اینگونه جوامعِ سرکش ازقوانین الهی هم، هریک نقص‌ها و مشکلات را بر سرِ دیگری خراب می‌کنند و شهامتِ روبرو شدن با حقایق را ندارند و تا ثریا می‌رود دیوار کج…

در میهنِ محبوبِ خودمان هم که سعی بسیار شده تا امور، دینی سامان و ادامه حیات یابد، مشکلاتِ عدیده و ناهنجاری‌هایِ شرم‌آور، کم نیستند که برخی توسط دشمنانِ غدارِ جرار پدید آمده، بعضی بخاطرِ بی‌تقوایی و دنیا طلبیِ مسؤلان رخ داده!

با آنکه شدیدا باورداریم بزرگانِ ما جانِ‌شان را در قبل و بعد انقلابِ‌اسلامی فدا کردند تا جامعه‌ای دین‌مدار و نمونه تشکیل‌دهند، و اکنون هم برای رضایِ خدا جد و جهد دارند و موفقیت‌های بسیاری نیز کسب کرده‌اند، ولی بزهکاری‌های عدیده، همچون طلاق یا ازدواجِ سپیدِ سیاه‌تر از ظلمات و اختلاس و ارتشاء و اعتیاد و تعرض به حقوق دیگران و… را که نمی‌توان کتمان کرد.

براستی چرا با تمام تلاش‌ها و با وجودِ مدیرانِ پاک و ساعیِ بسیاری که در حوزه و دانشگاه هستند، ولی رهبرِمعززمان باید بگوید از هولِ مسائلِ فرهنگی، برخی شب‌ها نمی‌توانند بخوابند! یا از تهاجم و شبیخون فرهنگی به فغان آمده‌اند؟!

مجریان و نیتِ اعمال، مثبت هستند ولی ثمرۀ تلاش‌ها با وجود این‌همه شهید و ایثارگرِ قبل و بعد انقلابِ اسلامی، متاسفانه مطلوب نیست! که نشان از ساختار و تشکیلاتِ معیوبِ حکومتی است که چنین کاستی‌ها و شیطنت‌هایی پدیدارگشته! جداً کجای کار لنگ است؟

نیکوست، لختی به اوایل پیروزی انقلاب اسلامی‌مان توجه کنیم! امام خمینی ره دستور تهیۀ قانون اساسی را صادر کردند. پیش نویس آن براساس قانون‌هایِ مطرحِ دنیا آماده ‌شد! اما امامِ هوشیارمان نپذیرفتند! عده‌ای دیگر، غیراز لیبرال‌هایِ غرب‌زده؛ و بعضاً شاگردان و ارادتمندان امام ره به میدان آمدند! اما آنها بر چه اساسی قوانین را تدوین کردند؟ یا بهتر بگوییم باید تدوین می‌کردند؟ گویی مشکل اینجاست!

آری عده ای بر پایۀ اندیشه و علم و تجربۀ خود، قوانینی را آماده کردند! درحالی که طی قرون متمادی چنین کار و برنامه‌ای در میان مسلمانان باب نبود و اگر درجهان چیزی بود، ماحصلِ نظام‌هایِ کاپیتالیستی و سوسیالیستی و لیبرالیستی بود! جهان، تجربۀ حکومتِ جمهوریِ اسلامیِ پاکستان یا حکومتِ آل‌سعود یا… را داشت، ولی هیچکدام از اینها ربطی به آنچه خالقِ آسمانها و زمین در قرآن ذکر کرده، نبود!

در گامِ نخست، وظیفۀ ما هم باید این می‌بود که ببینیم کتاب آسمانی‌مان چه هدایت و صبغه‌ای را فرمان می‌دهد، همان‌ را مدون می‌کردیم! چون همۀ ما معتقد به رب العالمین و قیامت هستیم!

متاسفانه درمواجهه با مشکلاتی که طی 4دهه نتوانستیم حل‌شان کنیم، از قرآن نپرسیدیم که چه باید کرد!

مگر قبول نداریم قرآن…تِبْيَانًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ ) النحل: ٨٩(  هست؟ دنیا عبث آفریده نشده؟ خالق دارد؟ و او برای نظام هستی‌اش برنامه‌ها و مجریان دارد؟

مثلاً به آیۀ نخستِ سوره ابراهیم علیه السلام توجه کنیم: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ الر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

خدایِ حنانِ حکیم خطاب به مجری‌اش، رسول الله صل الله علیه واله وسلم ، در رابطه با مردمِ جامعه دستور می‌دهد، ناس را از ظلمات بسوی نور حرکت دهد با عنایت به:

۱)   مربی یا قافله سالار: رسول الله صل الله علیه واله وسلم یا اهلبیت علیهم السلام

۲) ابزار: کتاب آسمانی

۳)  مسیر حرکت: از ظلمات بسویِ نور!

۴)   شیوۀ حرکت: بگونه‌ای که اذن رب است!

۵)   مقصد: مقاطع پیش رو، بسوی آخرالزمان، در نهایت صراط العزیز الحمید!

۶) برنامه: طبقِ قرآن، همواره در مسیرِ حرکت بسویِ آینده و ظهور منجی عجل الله تعالی فرجه بودن!

امّا ما حتی از اندیشه دربارۀ مقاطع و حوادث پیش روی‌مان، غافلیم! تا مناسب آنها برنامه ریزی قرآنی کنیم؟

براستی چرا تا حال براساسِ هدایت‌هایِ قرآن، درکمیسیون های مجلس شورا و وزارتخانه ها و شورایعالی انقلاب فرهنگی و… عمل‌نکرده‌ایم؟ و قرآن در میان‌مان محجور مانده؟! خوب بالطبع باید شاهدِ چنین پیامدها و ناهنجاری‌هایی در اقتصاد، بانکداری، فرهنگ، هنر، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، سیاست، خانواده و… هم باشیم! بیاد داشته باشیم، قرائت قرآن حتی با صوت زیبا هم کفایت نمی‌کند! وگرنه کشور مصر باید بهشت می‌شد!

برای جبرانِ مافات، اگر مسلمانِ واقعی هستیم، باید سریع به دستورهایِ خالق‌مان در قرآن بازگردیم!

مگر اینکه توجیه کنیم خالق و مالکِ مردم، خودمان هستیم!! یا خِرَدِ فردی و جمعی کارساز است! یا سیرِ حرکتِ همگان بسوی صراط نیست، بسوی جهتی است که ما در مجلس شورا یا دولت، تعیین می‌کنیم یا

که البته چنین کودک صفتانِ متحجر را ما در کشورمان نداریم یا اگر باشند بسیار اندکند!

متأسفانه ما محبانِ امام زمانی هستیم که پیوسته، در گذشته، دنبالش می‏گردیم! و مدام خاطره از او نقل می‌کنیم! ولی به پیش‏رو، و حوادثش، براساس قرآن و حدیث، نه توجه داریم، و نه دنبالِ محبوب، در آینده می‌گردیم!!

هرچند قریب به اتفاق مردم‌مان با هردین و مذهب، موحد و مسلمان هستند و معتقدند همگان بسویِ رب العالمین سیر می‌کنند تا از برکاتش در بهشت‌ها بهره‌مند گردند!

جنت را هم به شرطِ ایمان به درجاتِ توحید و عملِ صالح می‌دهند، نه به غفلت و بهانه و سستی و مستی

انوشه گیلانی نژاد  

  30 / 10/  1400

 

ایتابلهسروشآپارات

همچنین ببینید

تفسیر ساختاری سوره صف و جایگاه شناسی انقلاب اسلامی ایران برپایه آن

تبیین‌ قرآنی‌ از انقلاب اسلامی‌ ایران

جواب مردم به معمایی سبز

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

6 دیدگاه

  1. ضمن تشکر از نویسنده گرامی..
    خدایا برای بندگان مومن متربص مولا مهدی عجل الله تعالی فرجه مسیری را بواسطه ی اهل بیت رسول الله صلوات الله علیهم اجمعین باز فرمودی که صادق آل طه علیه السلام آن را بیان فرمودند وبخاطر این موهبت ازتو تشکر می کنیم و سپاست می گوییم
    بسم الله الرحمن الرحیم

    وَ اجْعَلْ صَلاتَنَا بِهِ مَقْبُولَهً وَ ذُنُوبَنَا بِهِ مَغْفُورَهً وَ دُعَاءَنَا بِهِ مُسْتَجَابا وَ اجْعَلْ أَرْزَاقَنَا بِهِ مَبْسُوطَهً وَ هُمُومَنَا بِهِ مَکْفِیَّهً وَ حَوَائِجَنَا بِهِ مَقْضِیَّهً وَ أَقْبِلْ إِلَیْنَا بِوَجْهِكَ الْكَرِیمِ وَ اقْبَلْ تَقَرُّبَنَا إِلَیْكَ وَ انْظُرْ إِلَیْنَا نَظْرَهً رَحِیمَهً نَسْتَکْمِلْ بِهَا الْكَرَامَهَ عِنْدَكَ ثُمَّ لا تَصْرِفْهَا عَنَّا بِجُودِكَ وَ اسْقِنَا مِنْ حَوْضِ جَدِّهِ صلی الله علیه و آله و سلم بِكَأْسِهِ وَ بِیَدِهِ رَیّا رَوِیّا هَنِیئا سَائِغا لا ظَمَأَ بَعْدَهُ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ؛

    خدایا به خاطر مهدی نمازمان را پذیرفته قبول بفرما و گناهانمان را آمرزیده و دعاهایمان را مستجاب گردان، خدایا روزی هایمان را به سبب او گسترده و اندوهمان را برطرف شده و حاجت هایمان را برآورده فرما و به جانب ما به جلوه کریمت روی آور و تقرّبان را به سویت بپذیر و به ما نظر کن، نظری مهربانانه که کرامت را نزد تو به وسیله آن نظر به کمال برسانیم و آن نظر مهربانانه را به حق جودت از ما مگردان و از حوض جدّش (درود خدا بر او و خاندانش) با جام او و به دست او سیرابمان کن، سیراب شدنی کامل و گوارا و خوش که پس از آن تشنگی نباشد، ای مهربان ترین مهربانان!.دعای ندبه – فراز پنجاه و هفتم

  2. روزی لباسی نامرئی به تن پادشاهی کردند و گفتند هر کسی عقل نداره این لباس را نمبینه همه برای اینکه نگویند عقل ندارند میگفتند عجب لباس زیبایی
    حال اگر چشم واقع بین باشد اوضاع نابهنجارِ دور از مسلک امام زمان عج را در جامعه مخصوصا خواص از جامعه را میبیند ولی متاسفانه برخی خود را به خواب زده اند و برخی روی برگشت به سمت مولا را ندارند….کاش میشد و یکبار در تاریخ همه پشت مولای خودشان محکم میایستادند و از مولای خویش درخواست هدایت میکردند…..مولا جان چقدر دلمان برایتان تنگ است

  3. سلام علیکم. احتراما
    نفرمودید چرا با وجود تاکیدات مکرر حضرت امام ره در اوایل عمر نظام مبنی بر اسلامی بودن جامعه و برخی مسوولین تراز تفکر امام همچون حضرت آقا بازهم لنگ میزنیم..
    مردم که آماده پذیرش نظام اسلامی با رای قاطع ۱۲ فروردین بودند..
    شاکله هم درست بود.. امام هم سکاندار..
    بنظر میرسد فارغ از بحث عدم حرکت حکومت بر مشی قرآنی، در حوزه احکام جزایی مشکلات فراوان داریم..
    تصور کنید اگر از ابتدای تاسیس حکمومت برخی مسوولین خائن متناسب با خیاناتشان مجازات میشدند
    آیا وضع الآن اینگونه بود که جامعه اسلامی را با میزان اختلاس و رشوه های کلان و.. بشناسند؟!!

    • سلاماسلاما
      در مقاله ذکر شده، که ملاک اسلامی بودن، صرف کلمه اسلام نیست ،
      لذا نظام پاکستان و سعودی رد شده…
      از طرفی حضرت آقا آنزمان کارهای دیگری را انجام می‌دادند و نقش مهمی در تدوین قانون اساسی نداشتند…
      امام خمینی ره بنا به ملاحظاتی که بسیار مهم است، عجله داشت تا قانون اساسی مبتنی بر اصل قرآنی ولایت فقیه تدوین شود و خاطر نشان کرد اگر اشکالاتی باشد بعدا اصلاح می‌شود،
      که پس از ۱۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دستور باز نگری دادند،
      الان هم در عمل می بینیم متاسفانه حوزه های علمیه و مراجع تقلید با این همه دروس خارج فقه، هنوز نتوانسته اند اقتصاد اسلامی را تدوین کنند، و هر دولتی که سر کار می‌آید بر اساس فهم خود کارهایی می‌کند، و بعد امثال آقای جوادی آملی و برخی می‌گویند مثلا بانکداری ما اشکال دارد و ربا در آن جاری است…
      در دانشگاه های ما کدام اقتصاد تدریس می‌شود؟
      به همین منوال چه علوم انسانی تدریس می شود ؟
      دروس غرب دانشجویان ما را شستشوی مغزی می‌دهند…
      خب در تصمیم های دولت و نهاد ها هم بالطبع نظرات فردی و یا جمعی طرح است بر اساس آموزه های بزرگان فکری غرب!!
      حتی در صدا و سیما ، ما براساس قرآن ، برنامه ریزی کرده، پیش می‌رویم؟!
      بر اساس کدام آیات قرآن سمت و سو و شاکله مشخص شده؟
      اگر قرآن ملاک بود که یک روال داشتیم،
      در حالیکه هدف و مسیر حرکت آقایان محمد هاشمی، لاریجانی و ضرغامی و سرافراز و عسگری و جبلی با هم بسیار فرق دارد و لذا از هر حیث لطمات جدی می‌خوریم و جامعه فساد باری داریم…
      دانشگاه تهران یا آزاد اسلامی را ملاحظه کنید
      چه دروسش یا رفتار دانشجویانش ننگ است، که براحتی ازدواج سپید در آن سرعت گرفته،
      یا مارکسیست ها فعالند و عضو گیری و تبلیغات می‌کنند و …
      آری احتیاج به بازنگری و تدوین مجدد بر اساس قرآن داریم…
      خداوند امثال شهیدان حججی و سلیمانی را بیشتر کند تا شاید از خواب زدگی رها شویم ان شاءالله
      و رهبری عزیزمان نیز یاورانی مخلص داشته باشند تا حکومت قرآنی که در قبل و بعد از انقلاب مطرح می کردند را به منصه ظهور برسانند ان‌شاءالله

  4. سلام علیکم
    یکی از مبانی مهم واثر گذار در تشکیل تمدن اسلامی و پایبندی به دین مبین اسلام حاکمیت و برسمیت شناختن اصول اعتقادی مبتنی برتفکر و و سپس تعقل و پس از ان کسب معرفت و درنهایت انتخاب و عمل به آن میباشد براستی درمسیر ما مسلمین تحقیق وپژوهش بمنظور شناخت وکسب معرفت چقدر جایگاه دارد ؟
    ایا هریک از مومنین که این دین را انتخاب نموده ایم میتوانیم از پس اثبات اصول اعتقادی خود بربیاییم؟

    چرا درجامعه اسلامی اینگونه ظرفیت شبهه افکنی گسترش یافته ؟
    آیا ما مسلمانان براستی بوظیفه ایمانی خود که عهد بستیم با پیامبر مهربانمان کههرانچه که فرموده اند اطاعت کنیم و از هرانچه که نهی فرمودند دوری کنیم جامعه عمل پوشاندیم که اینگونه توقع داریم ؟
    پیامبررحمت فرمودند زگهواره تا گور دانش بجوییم و آن را بر هر مسلمان زن ومرد واجب گردانده چرا درجامعه مسلمین هنوز باید به خرافات ومظاهر جهل اعتنا شود ؟
    این موارد و بسیاری دیگر از مظاهر جهل نشانه آن است که مبانی فرهنگی ومدیریت فرهنگی جامعه درمسیر راهبردی خود دچار خطاهای استراتژیک شده بطوری که جامعه اسلامی را با نوع تبلیغهای افراطی یا تفریطی از حدود اعتدال خارج نموده هدایت الهی را که مبتنی برتعالیم قران و سیره اهل بیت ع است را فراموش کردیم
    همه بنیه فکری جامعه به سخنرانیهای مذهبی و بعضا مداحی های مناسبتی محول شده که سرفصلهای اکثریت آنها بین رجا واثق و رحمت واسعه الهی برآنرزش گناهان از یک سو . محبت ظاهری ورفتارهای عاطفی نسبت به ذوات مقدسه اهل بیت ع محدود وخلاصه میشود
    و اصلا از ضرورت عمل منطبق با عقل وضرورت تحقیق و مطالعه و پزوهش پروری و درایت وتدبیر که محصول آن اعتدال بخشی به جامعه است فاصله بسیار داریم

    محصول اجمالی مواعظ در کشور به مومنین امید به غفران و بخشش الهی را انچنان در ذهن پر رنگ میکند که جامعه مسلمین بجای پروا نسبت به گناه تجری پیدا کرده روند شکل گیری بزه کاری و رفتارهای پر خطر درجامعه رو به افزایش شده است بگونه ای که در هر ده سال که ریاستهای قوه قضاییه که تغییر کرده بنا براعلام رسمی خوداین عزیزان افزون برپانزده ملیون پرونده شکایت به ثبت رسیده که درواقع سی ملیون خانواده درکشور رادرگیر پرونده شکایات مربوطه نموده است .
    این یعنی عدم شناخت فردی و اجتماعی به حدود و حقوق شهروندی و برسمیت نشتاختن آن از یک سو و داشتن جهل نسبت به عواقب خطرناک این تعدی های قانون شکنانه .
    که متاسفانه ضربه مستقیم قربانیان اولیه این دعاوی نسل نوپای انقلاب و فرزندان این مرزوبوم هستند که باید وظیفه بدوش گرفتن فرهنگ انقلاب اسلامی را بعهده داشته باشند .
    لذا خواننده گرامی از شما و همه عزیزانم دعوت میکنم به امر تحقیق و پژوهش درخوزه های اعتقادی و تقویت ایمان و شناخت عمل صالح و عامل و حامل صلاح بودن دعوت میکنم تا هرچه زودتر با کمک شناخت و کسب نور معرفت بیشتر از جهل و دشمنی دور بمانیم که بزرگترین دشمن انسان بفرموده حضرت علی ع جهل اوست

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.