سرخط خبرها
خانه / صراط عشق / متون / عطوان: تحولات نیجر کودتا علیه «استعمار غرب» است

عطوان: تحولات نیجر کودتا علیه «استعمار غرب» است

یک تحلیلگر برجسته فلسطینی با اشاره به اینکه آمریکا و فرانسه کشورهای سازمان اکواس را تحریک به مداخله نظامی در نیجر می‌کنند گفت، غرب و آمریکا به دنبال تجزیه قاره آفریقا هستند.

«عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته فلسطینی و سردبیر روزنامه فرامنطقه‌ای را‌ی‌الیوم مقاله جدید خود را به تحولات اخیر قاره آفریقا به ویژه حوادث اخیر در کشور نیجر بعد از برکناری رئیس جمهور این کشور اختصاص داده و نوشت، کودتا در نیجر که سرفصل اخبار اکثر نقاط جهان را به خود اختصاص داده است، برخلاف چیزی که رسانه‌های غربی تبلیغ می‌کنند، کودتا علیه دموکراسی نیست؛ بلکه کودتا علیه گرسنگی، فقر، فساد، غارتگری و استعمار فرانسه و آمریکاست. یکی از نکات قابل توجه در این کودتا آن است که اغلب مردم نیجر از آن حمایت می‌کنند و روز کودتا را به عنوان روز رهایی و پیروزی و نجات از استعمار غرب جشن می‌گیرند.

عطوان افزود، در تلگراف خبرگزاری فرانسه، آمده است که بیش از 30 هزارنفر از ساکنان «نیامی» پایتخت نیجر این کودتا را جشن گرفته و پرچم‌های کشور خودشان را در کنار پرچم روسیه و چین در بزرگترین استادیوم ورزشی نیجر به اهتراز درآوردند. به گزارش خودِ خبرگزاری فرانسه، اکثر مردم نیجر معتقدند رژیم این کشور که توسط کودتا سرنگون شد یک رژیم ظالم و فساد و دست‌نشانده فرانسه بود که درهای نیجر را به روی پایگاه‌های نظامی فرانسه و آمریکا باز کرده؛ جایی که حدود 1500 سرباز فرانسوی و هزاران نیروی آمریکایی به بهانه «مبارزه با تروریسم» در منطقه ساحل آفریقا و صحرای بزرگ حضور دارند و این در چارچوب سیاست‌های استعماری غرب است.

فرانسه برق خود را با اورانیوم غارت شده از نیجر تامین می‌کند

بر اساس این یادداشت، نمونه‌ای از دزدی بارز فرانسوی‌ها از ثروت ملت نیجر مربوط به شرکت «سومر» فرانسه است که استخراج اورانیوم نیجر را که 7 درصد تولید جهانی را تشکیل می‌دهد و مرغوبیت بسیار بالایی دارد، به انحصار خود در آورده است. سازمان انرژی اتمی فرانسه و سه شرکت تابع آن 85 درصد اورانیوم نیجر را در اختیار دارند. این درحالی است که دولت نیجر تنها 15 درصد از اورانیوم این کشور را در اختیار دارد و اغلب برق فرانسه با اورانیوم غارت شده از نیجر تامین می‌گردد؛ درحالی که بیش از 70 درصد شهرها و روستاهای نیجر اصلا برق ندارند.

این تحلیلگر فلسطینی تصریح کرد، اولین تصمیم ژنرال «عبدالرحمن التیانی» رهبر کودتای نیجر، ممنوعیت صادرات طلا و اورانیوم به فرانسه بود که بیشتر 50 درصد صادرات نیجر به فرانسه را شامل می‌شد. ممکن است تصمیمات بعدی، حذف زبان فرانسه به عنوان زبان رسمی نیجر و خروج از سازمان «فرانکافون» مشابه اقدامی که دولت مالی و شورای نظامی آن انجام دادند، باشد. ( فرانکافون یک سازمان بین‌المللی به نمایندگی از کشورها و مناطقی است که زبان میانجی فرانسوی را به کار می‌برند، یا بخش قابل توجهی از مردم آن فرانسه‌زبان هستند و یا وابستگی قابل‌توجهی به فرهنگ فرانسه دارند).

عبدالباری عطوان تاکید کرد، مهلتی که گروه اقتصادی غرب آفریقا «اکواس» به نیجر داده و تهدید کرده بود که اگر شورای نظامی قدرت را به «محمد بازوم» رئیس جمهور مخلوع این کشور تحویل ندهد، اقدام به مداخله نظامی در نیجر خواهد کرد، نیمه‌شب یکشنبه گذشته به پایان رسید. ژنرال الچیانی توجهی به این تهدید نکرد و حریم هوایی کشورش را به منظور آمادگی برای جنگ، بست. او همچنین درخواست خانم «ویکتوریا نولاند» معاون وزیر دفاع آمریکا را که چند روز قبل به نیامی آمده بود، مبنی بر بازگرداندن قدرت به محمد بازوم، رد کرد.

تحریکات آمریکا و فرانسه برای مداخله نظامی در نیجر

وی ادامه داد، گروه اکواس متشکل از 15 کشور نشستی را با روسای ستاد ارتش‌ها در «آبوجا» پایتخت نیجریه برگزار کرده و حاضران در این نشست با تحریک و حمایت فرانسه و آمریکا توافق کردند ارتش مشترکی با حضور 25  هزار نیرو برای مداخله نظامی در نیجر تشکیل دهند که نیمی از این نیروها اصالت نیجریه‌ای دارند. ساعت صفر این مداخله نظامی ممکن است توسط اجلاس سران این گروه و رهبران آن که روز پنجشنبه ( فردا) در جریان نشست اضطراری آن در پایتخت نیجریه برگزار می‌شود، صادر گردد.

در ادامه این مقاله آمده است، ما اکنون به موازات جنگ اوکراین با احتمال وقوع یک جنگ جهانی سوم توسط فرانسه و آمریکا مواجهیم که ممکن است قاره آفریقا را تقسیم و ثروت آن را نابود کند؛ به طوری که روسیه و چین از کودتای نیجر حمایت می‌کنند و در مقابل آمریکا و فرانسه و کشورهای عضو ناتو حامی محمد بازوم هستند و برای بازگشت وی به قدرت فشار می‌آورند. نکته مسلم آن است که کشورهای آفریقایی مانند مالی و بورکینافاسو و شاید چاد با هرگونه مداخله نظامی در نیجر مبارزه خواهند کرد.

به نوشته عطوان، الجزایر یکی از کشورهای مهم آفریقایی محسوب می‌شود که همه کارشناسان در امور آفریقا معتقدند این کشور قابلیت نظامی کافی برای پایان دادن به کودتای نیجر را دارد اما نمی‌خواهد مداخله کند و بارها مخالفت خود را در این زمینه اعلام کرده است. در پایان تاکید می‌کنیم که ما مخالف دموکراسی نیستیم و همواره بین دموکراسی‌های جعلی که دروازه‌های کشورها را به روی استعمارگران باز می‌کنند، با دموکراسی‌های واقعی که به نفع مردم است و منجر به رفاه و آسایش ملت‌ها و تثبیت حاکمیت و استقلال می‌شود، تمایز قائل می‌شویم.

ایتابلهسروشآپارات

همچنین ببینید

 مردم نیجر برای اخراج آمریکایی‌ها به خیابان‌ها آمدند

اخراج فوری نیروهای آمریکایی

نگرانی پنتاگون از توسعه روابط نیجر با ایران و روسیه

فرماندهان نظامی کشور نیجر «شورای ملی حفاظت از میهن»

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.