سرخط خبرها
خانه / صراط عشق / تشریح وضعیت نفت و گاز در گفتگو با جواد اوجی: آقای زنگنه به رئیسی نامه نوشته بود که صادرات نفت کاهشی می‌شود

تشریح وضعیت نفت و گاز در گفتگو با جواد اوجی: آقای زنگنه به رئیسی نامه نوشته بود که صادرات نفت کاهشی می‌شود

/ علاوه بر درآمدهای فعلی، سررسیدهای سابق را نیز وصول کرده‌ایم/ روایتی از مدیریت گاز در زمستان سخت ۱۴۰۰

دشمن هیچگونه تخفیفی در تحریم‌های خود نداد که هیچ، تازه بدتر هم کرد و سراغ کشتی‌های ایران می‌رفت و قصد می‌کرد که کشتی ما را بگیرد و حتی بدین صورت مانع جهش در صادرات نفت ایران شود.

نزدیک به 7 ماه از فعالیت کابینه دولت سیزدهم می‌گذرد و به نظر می‌رسد همزمان با نزدیک شدن به پایان سال 1400، موعد مناسبی برای پرداختن و جمع‌بندی عمکلرد وزارتخانه‌ها در این بازه زمانی باشد.

  آنچه واضح بوده این است که وزارت نفت در 7 ماه گذشته با مشکلات فراوانی در حوزه تامین سوخت زمستانی، حمله هکری به سامانه سوخت، صادرات نفت و تامین درآمد ارزی کشور، بهینه‌سازی مصرف سوخت، رهایی از خام‌فروشی نفت، جذب سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و موضوعات مربوط به منابع انسانی روبرو بوده است که حل ریشه‌ای آنها در مدت زمان کوتاه امکان‌پذیر نخواهد بود، اما به هر حال ضروری است وزارت نفت برای هر یک از بخش‌ها برنامه خود را تدوین و ارائه کرده و گام‌های متناسب رو به جلو بردارد.

پاسخ این سوالات در گفتگو با وزیر نفت را در ادامه می‌خوانید:

*ذخیره‌سازی 87 میلیون بشکه میعانات گازی، بزرگترین چالش افزایش تولید گاز

شما در مصاحبه‌های روزهای ابتدایی فعالیت در وزارت نفت، موضوع بحران سوخت زمستانی را به عنوان نخستین و جدی‌ترین چالش وزارت نفت مطرح کردید. بعد از گذر از زمستان سال جاری بدون قطعی گاز و برق، یک سوال کلی در این باره مطرح است، وزارت نفت چه اقداماتی را انجام داد که زمستان امسال برخلاف سال گذشته مشکلی در تامین سوخت برای مردم رخ نداد؟

اوجی: ابتدا اجازه دهید توضیح دهم که در چه شرایطی وزارت نفت آغاز به کار کرد. دولت سیزدهم از اوایل شهریورماه شروع به کار کرد. ما در ابتدای کار بررسی کردیم که ببینیم صنعت نفت را در چه شرایطی تحویل گرفته‌ایم. البته بنده جسته و گریخته در جریان مسائل بودم و در چند سالِ قبل از وزارت نیز در ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و بنیاد مستضعفان، مشغول خدمت بودم و به عنوان پیمانکار وزارت نفت، موضوعات و مسائل را رصد می‌کردم.

به هر حال در شروع دولت نیز ما مجددا بررسی کردیم تا مشکلات و چالش‌های وضعیت فعلی را به صورت دقیق شناسایی کرده و برای آنها برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلندمدت تدوین کنیم.

یکی از دغدغه‌های خیلی مهم در ابتدای کار، بحث «تامین سوخت زمستانی» بود. اگر یادتان باشد آقای روحانی در اردیبهشت‌ماه سال 1400 عنوان کرده بود که ما در تابستان مشکلِ کمبود برق و در زمستان مشکل کمبودِ گاز داریم.

من قبلا مدیرعامل شرکت ملی گاز بوده‌ام و خب شرایط تولید و مصرف گاز را ارزیابی کردم و دیدم که در پیک زمستان بین 200 تا 250 میلیون متر مکعب در روز کسری گاز خواهیم داشت. سال گذشته (سال 99) بین 160 تا 180 میلیون متر مکعب در روز کسری گاز در زمستان وجود داشت.

یادتان هست که در دی و بهمن‌ماه سال گذشته، خاموشی‌های بسیار زیادی در حوزه خانگی و صنایع رخ داد که صدای همه را نیز درآورده بود، من در مصاحبه‌های متعددی در ابتدای دولت عنوان کردم که ما در زمستان سال جاری نیز کسری گاز داریم و البته خیلی‌ها نیز به بنده می‌گفتند که این موضوع را مطرح نکنم، چون به مردم دلهره می‌دهم ولی خب این موضوع واقعیت داشت. در نتیجه ما باید سریعا برنامه‌ریزی می‌کردیم که این چالش به بهترین شکل ممکن مدیریت شود.

* وضعیتی که در تأمین سوخت زمستانی از دولت قبل تحویل گرفتیم مناسب نبود

اوجی: برای تامین سوخت زمستانی وضعیتی که تحویل گرفته بودیم اصلا جالب نبود. سطح مخازن ذخیره‌سازی سوخت مایع در نیروگاه‌ها 25 تا 30 درصد کمتر از سال 99 بود. از طرفی 4-5 هزار تانکر سوخت‌رسان نیز از ناوگان حمل سوخت ما خارج شده بودند، چون کرایه‌های آنها پایین بود و برای آنها نمی‌صرفید.

همچنین ما در حوزه تولید و عرضه گاز نیز مشکل داشتیم، زیرا تعمیرات اساسی و اورهال پالایشگاه‌های گازی انجام نشده بود و عددی بین 50-60 میلیون متر مکعب گاز نیز در پارس جنوبی به علت از رده خارج شدن کمپرسورها، افت عرضه ایجاد شده بود.

یک ارزیابی هم کردیم که سال گذشته بیشترین کسری در کدام مناطق کشور رخ داده است که فهمیدیم در شمال شرق، مرکز و شمال غرب این کسری شدیدتر بوده است.

مستحضر هستید که شما وقتی تولید گاز دارید، به همراه گاز، میعانات گازی نیز تولید می‌شود. در نتیجه در پیک زمستان که مجبور به تولید گاز در پیک هستیم، تولید میعانات گازی نیز به پیک خود می‌رسد. در میادین نفتی با توجه به محدودیت صادراتی می‌توان راحت دستور داد که چاه‌های نفتی بسته شود و دیگر نفتی تولید نشود، ولی در میادین گازی اینطور نیست.

یعنی اگر به دلیل محدودیت صادراتی میعانات گازی مجبور شویم تولید آن را کاهش دهیم، به تبع آن تولید گاز نیز در پیک زمستان کاهش می‌یابد و کسری گاز تشدید می‌شود که ما نمی‌توانستیم این کار را کنیم.

اتفاقا از سال گذشته این چالش تشدید شد، بدین صورت که وزارت نفت مجبور به تولید حداکثری گاز شده بود و از طرفی نمی‌توانستند میعانات گازی را صادر کنند. بدین ترتیب در هر جایی که می‌توانستند این میعانات را ذخیره کرده‌ بودند. تا قبل از دولت سیزدهم رقمی معادل 85-87 میلیون بشکه میعانات گازی ایران روی آب و مخازن خشکی ذخیره شده بود.

آقای زنگنه در روزهای پایانی دولت دوازدهم، مکاتباتی را با آقای روحانی و آقای رئیسی انجام می‌دهد، وی در دوره خدمت خودش 3-4 نوبت مجوز خرید کشتی برای ذخیره‌سازی میعانات گازی گرفته بود. آقای زنگنه آخرین بار هم درخواست خرید 12 کشتی VLCC دیگر داده بود تا این کشتی‌ها را در زمستان پُر از میعانات گازی کنند و در تولید گاز وقفه ایجاد نشود. این موضوع نیازمند مجوز از سران سه قوه بود.

*ابتکار وزارت نفت در افزایش مصرف میعانات گازی در پتروشیمی‌ها

خب وزارت نفت فعلی برای حل چالش میعانات گازی مازاد چه کارهایی انجام داد؟ سیاست شما چه بود؟

اوجی: تیم فعلی که بر سر کار آمد، ابتدا ما هم همین مسیر را رفتیم و با آقای رئیسی مکاتباتی انجام دادیم که اجازه بدهند 12 کشتی VLCC به ظرفیت هر یک 2 میلیون بشکه میعانات گازی خریداری کنیم. ما برای اخذ مجوز دو نوبت به جلسه سران قوا رفتیم و هر سه بزرگوار حضور داشتند. در نوبت اول از توضیحات بنده قانع نشدند و کار به جلسه دوم کشید.

به هر جهت هر سه بزرگوار موافقت کردند و از دفتر مقام معظم رهبری نیز این اذن صادر شد که 12 کشتی VLCC خریداری شود. پس یکی از این پاشنه آشیل‌ها برای تامین سوخت زمستانی، چالش ذخیره‌سازی میعانات گازی بود که تولید آن نیز در پیک به روزانه 870 هزار بشکه در روز رسیده بود.

راهکار شما برای حل این مشکل چه بود؟

اوجی: یکی از اقدامات ما این بود که مصرف میعانات را در داخل کشور افزایش دادیم و مصرف آنها به عنوان خوراک پتروشیمی‌های نوری و بوعلی، پالایشگاه ستاره خلیج فارس و حتی مینی‌ریفاینری‌ها (پالایشگاه کوچک) افزایش یافت.

با یک ابتکار خوب به برخی از پتروشیمی‌ها خوراک میعانات گازی می‌دادیم و به جایش از آنها ترکیبات سنگین (HEAVY END) دریافت می‌کردیم که محصولی شبیه گازوئیل است.

سپس این ترکیبات سنگین تولیدی را به عنوان سوخت مایع در نیروگاه‌ها به مصرف می‌رساندیم که اتفاقا نسبت به نفت کوره آلودگی کمتری نیز ایجاد می‌کند. این ابتکار، یک تیر و چند نشان بود، زیرا هم مصرف میعانات افزایش یافت و هم سوخت نیروگاه‌ها تامین شد و هم آلودگی کمتری ایجاد شد.

*صادرات میعانات گازی ایران در دولت سیزدهم بین 2.5 تا 3 برابر شد

دومین اقدام برای کاهش ذخیره‌سازی میعانات گازی، افزایش صادرات آن بود. میزان صادرات میعانات گازی قبل از دولت سیزدهم روزانه بین 20 تا 60 هزار بشکه متغیر بود که این عدد در دولت سیزدهم به 2.5 تا 3 برابر افزایش یافت.

با این اقدامات نه تنها همه تولیدات 870 هزار بشکه‌ای میعانات گازی در داخل مصرف یا صادرات می‌شد، بلکه ما مجبور شدیم برای پاسخ به تقاضا به سراغ ذخایر روی آب و خشکی هم برویم و بیش از 20 میلیون بشکه از این ذخایر نیز مورداستفاده قرار گرفت و از حجم ذخایر ما کاهش یافت.

در واقع ما نه تنها از هیچکدام از مجوزهای خرید کشتی استفاده نکردیم بلکه کشتی‌های روی آب را نیز آزاد کردیم و هر ماه 1.5 کشتی VLCC آزاد میشد. قیمت هر کدام از این کشتی‌ها 25 تا 30 میلیون دلار بوده است که البته الان افزایش نیز یافته است.

اوضاع ذخیره‌سازی میعانات گازی در ابتدای دولت واقعا جالب بود، همه مخازن حتی در کیش و قشم را پُر کرده بودند. بنابراین نه تنها میعانات گازی پاشنه آشیل نشد، بلکه درآمدزایی ارزی خوبی نیز برای کشور داشت. واحدهای DMC1 و DMC2 را نیز در فاز پارس جنوبی راه‌اندازی کردیم که میعانات گازی را شیرین کند، زیرا برخی مشتریان خواهان میعانات گازی شیرین‌شده هستند.

*افزایش روزانه 50 میلیون متر مکعب عرضه گاز از پارس جنوبی 

اوجی: ما در حوزه تعمیرات پالایشگاه‌ها نیز اقدامات خوبی انجام دادیم. بیش از 6-7 کمپرسور یا Core-Engine آنها موردتعمیر قرار گرفت یا ظرف دو ماه تعویض شد. این موضوع 50 تا 60 میلیون متر مکعب در روز به عرضه گاز کشور به شبکه گاز اضافه کرد.

*در زمستان امسال روزانه 13 میلیون متر مکعب گاز بیشتری به نیروگاه‌ها دادیم

تدابیر وزارت نفت برای سوخت‌رسانی به نیروگاه‌ها چه بود؟ اشاره کردید که سطح سوخت مایع نیروگاه‌ها 25 درصد کمتر از سال گذشته بود و 5 هزار نفتکش نیز از ناوگان خارج شده بودند.

اوجی: برای تامین سوخت مایع نیروگاه‌ها اشاره کردم که 4-5 هزار تانکر‌ از ناوگان نفتکش جاده‌پیما خارج شده بودند که این موضوع ما را در پُر کردن مخازن نیروگاه‌ها با مشکل مواجه کرده بود. برای حل این مشکل مصوبه‌ای را در دولت بردیم و 30 تا 50 درصد کرایه‌های آنها را افزایش دادیم. بدین ترتیب برای آنها انگیزه ایجاد شد و به مرور مجددا به ناوگان ملحق شدند.

یک بخشی از انتقال فرآورده به نیروگاه‌ها را نیز با خطوط لوله انجام دادیم و یک ابتکار جالبی را همکاران بنده در شرکت پالایش و پخش انجام دادند که از یک خط لوله یک روز نفت‌گاز منتقل می‌شد یک روز بنزین و یک روز نفت سفید و غیره.

برای سوخت‌رسانی زمستانی بر مناطقی که در سال گذشته چالش بیشتری در تامین سوخت مایع در نیروگاه‌ها و صنایع داشتند، تمرکز بیشتری برای سوخت‌رسانی جاده‌ای کردیم.

بدین ترتیب در پایان آبان‌ماه نه تنها میزان ذخایر را به سطح سال قبل رساندیم، بلکه 1.2 میلیارد لیتر نیز بیشتر افزایش پیدا کرد.

ضمن اینکه این نکته را اضافه کنم که امسال روزانه 13 میلیون متر مکعب گاز بیشتری به نیروگاه‌ها دادیم. یعنی روزانه 13 میلیون لیتر سوخت مایع آزاد شد.

* ترکمنستان بیشترین ناراحتی را از وزارت نفت دولت قبل داشت

آیا امضای قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان و آذربایجان نیز بخشی از پازل تامین سوخت زمستانی بود؟

اوجی: بله، ما لابی و رایزنی خود را به صورت موازی با این اقدامات، با ترکمنستان و آذربایجان آغاز کردیم. اتفاقا لابی با آذربایجان را در اوج تنش‌ها با این کشور انجام دادیم. ترکمنستان هم که بیشترین ناراحتی را از وزارت نفت قبلی داشت. اولین سفر خارجی بنده در ماه اول آغاز به کارم به ترکمنستان بود. خب بنده با روحیه آنها آشنایی داشتم و قبلا با آنها کار کرده بودم.

در اولین سفرم به ترکمنستان به آنها گفتم که هر چی بود گذشت و دولتِ فعلی نهایت همکاری را با همسایگان خود دارد و آنجا گفتم که ما همسایه را به چشم قوم و خویش خود می‌بینیم. ترکمنستانی‌ها سوابق بنده را می‌دانستند و اینکه چقدر در دولت دهم با همدیگر همکاری داشتیم. در آن سفر اول، خیلی از یخ‌های بین دو کشور آب شد.

سپس آنها به ایران تیم اعزام کردند و ما پیشنهادات خودمان را ارائه کردیم. در بحث تسویه گازی نیز یک برنامه زمانی و راهکارهای‌مان را مطرح کردیم.

از طرفی دیگر مذاکرات‌مان را با شرکت سوکار آذربایجان و آقای رونق عبدالله‌یف آغاز کردیم. وی از رفقای قدیمی بنده هستند و با وی نیز مذاکرات مربوط به سوآپ گازی را انجام دادیم. شاید خود آذربایجانی‌ها هم فکر نمی‌کردند این قرارداد به این زودی منعقد شود.

مذاکرات بین تیم‌های کارشناسی سه کشور انجام شد تا اینکه ترکمنستان به مرحله رضایت رسید و از طرفی آذربایجان نیز آماده دریافت گاز شد. بنده نیز آشنایی کافی با زیرساخت انتقال گاز کشور داشتم، به همین خاطر تقریبا مقدمات کار را در سفر آقای رئیسی به اجلاس اکو آماده کرده بودیم.

شاید خود بنده هم انتظار نداشتم که در حاشیه اجلاس اکو، این موضوع به قرارداد منجر شود، مثلا فکر می‌کردیم یک پیش‌قرارداد امضا شود، ولی بنده در آن اجلاس فضا را مثبت دیدم و از طرفی رئیس‌جمهور سه کشور نیز حضور داشتند و بدین ترتیب پس از جلساتی که در 2 روز انجام شد، قرارداد سه‌جانبه سوآپ امضا شد.

یکی از نکات بنده این بود که این موضوع از بخش خصوصی جدا شود و این دلال‌بازی‌ها به طور کامل جمع شود. همچنین دادوستد پول را هم از این قرارداد خارج کنم و تسویه به صورت حجمی صورت بگیرد. یعنی ایران به ازای حجم گازی که سوآپ می‌کند، درصد مشخصی از گاز ترکمنستان را برای خودش نگه‌دارد. هر دو کشور نیز به این موضوع رضایت دادند.

دست وزارت نفت برای انتقال گاز از غرب به آذربایجان باز است ولی در منطقه شمال شرق کشور برای تامین گاز و پایداری و پشتیبانی شبکه گاز، به گاز ترکمنستان نیاز داشتیم که با این قرارداد به این هدف نیز رسیدیم.

* صدور خدمات فنی و مهندسی ایران به بیش از 10 کشور در دستور کار است

در بحث تعاملات گازی با ترکمنستان برنامه دیگری نیز در دستور کار قرار دارد؟

اوجی: بله، در نظر داریم حجم سوآپ گاز ترکمنستان را افزایش دهیم. مذاکرات مربوط به بحث انتقال تکنولوژی و ساخت ادوات صنعت نفت، صدور خدمات فنی و مهندسی، سوآپ نفت و فرآورده‌های نفتی نیز با طرف ترکمنستانی انجام شده و یا در حال انجام است و توافق‌نامه‌هایی نیز صورت گرفته است. طرف ترکمنی هم استقبال خوبی کرده است و روابط دو کشور با این قرارداد سه‌جانبه دوباره گرم شده است.

قرارداد سوآپ گاز سه‌جانبه به توسعه میادین ترکمنستان وابسته شده است و به مرور حجم گاز سوآپ شده افزایش پیدا خواهد کرد. همانطور که اشاره کردم این قرارداد روابط دو کشور را از منظر سیاسی و اقتصادی حسنه کرده است.

تیم وزارت نفت در اغلب سفرهای خارجی رئیس‌جمهور حضور داشته است و با شرکت‌ها و کشورهای مختلف مذاکرات خوبی صورت گرفت. می‌دانید که سهم تجارت گاز ایران بسیار پایین است و انشاالله با مذاکراتی که صورت گرفته است و موقعیت جغرافیایی ممتاز و زیرساخت خطوط لوله کشور، سهم ایران از تجارت گاز افزایش پیدا خواهد کرد. صدور خدمات فنی و مهندسی ایران به بیش از 10 کشور در دستور کار قرار گرفته و تفاهم‌نامه‌های خوبی امضا شده است.

*صرفه‌جویی گاز معادل یک فاز پارس جنوبی با جریمه پرمصرف‌ها

یکی دیگر از اقدامات اصلاح تعرفه‌های گاز خانگی بود. این موضوع چه کمکی به تامین سوخت زمستانی کرد؟

اوجی: متاسفانه اصلاح تعرفه گاز خانگی از سال 95 مغفول مانده بود درحالیکه این موضوع مورد تاکید قانون اصلاح الگوی مصرف نیز بود. البته نباید در این شرایط به مردم فشار بیاید، در نتیجه با این ملاحظه مهم، ارزیابی‌ای صورت گرفت.

بدین ترتیب جدول تعرفه گاز خانگی را به گونه‌ای تنظیم کردیم که 75 درصد مردم که 50 درصد از مصرف گاز خانگی سهم دارند، مشمول هیچگونه افزایش قیمتی نشوند. ما به سراغ پرمصرف‌ها رفتیم و با اصلاح صورت گرفته، میانگین تعرفه هر متر مکعب گاز برای این قشر از 400 تومان به 2000 تومان رسید؛ خیلی از دوستان فکر می‌کردند این موضوع تبعات اجتماعی خواهد داشت ولی الحمدالله با یک کار ابتکارانه خوب از اول آذر، افزایش تعرفه مشترکان خانگی پرمصرف اجرایی شد.

در نتیجه این اقدام، به میزان 25-28 میلیون متر مکعب در روز معادل یک فاز پارس جنوبی در مصرف گاز صرفه‌جویی صورت گرفت. یعنی ما به جای سرمایه‌گذاری 6 میلیارد دلاری برای توسعه یک فاز پارس جنوبی، با این اقدام ساده به میزان 25-28 میلیون متر مکعب، تراز گاز را مثبت کردیم.

البته یک تشویقی نیز برای مشترکان کم‌مصرف قرار دادیم که اگر به میزان کمتری نسبت به سال قبل مصرف گاز داشتند مبلغی را بستانکار شرکت ملی گاز شوند.

این نکته را هم در پایان اشاره کنم که بخشی از سوخت موردنیاز نیروگاه‌ها و صنایع عمده را با سوخت مایع تامین کردیم ولی قیمت این سوخت را معادل قیمت گاز در تسویه مالی با آن‌ها محاسبه کردیم.

بدین ترتیب با لطف خداوند متعال و زحمات همکاران بنده در مجموعه وزارت نفت و همراهی مردم توانستیم، زمستان امسال را بدون قطعی گاز و برق به پایان برسانیم. زمستان امسال بسیار سخت بود و در مقاطعی دمای 23 استان کشور به طور همزمان منفی شده بودند و تا منفی 27 درجه هم رسیده بود که کنتورهای گاز آنجا یخ میزد.

جا دارد مجددا از همکاران شاغل در صنعت نفت تشکر کنم و انشالله اجرشان با خدای متعال، در این شرایط که همه انتظار چالش دولت سیزدهم در زمستان را داشتند ولی خداراشکر به خوبی این بحران مدیریت شد.

*حمله هکری به سامانه سوخت با همکاری نفوذی‌های داخلی انجام شد

یکی از چالش‌های غیرمنتظره وزارت نفت در سال جاری، حمله هکری به سامانه سوخت بود. در این حوزه چه اقداماتی انجام شد؟

اوجی: صنعت نفت ایران یکی از اهداف اصلی دشمن برای آسیب زدن به مردم و کشور است. بنده بارها به همکارانم تاکید کرده‌ام که صنعت نفت در حال حاضر در خط مقدم جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران است. چون دشمن می‌داند صنعت نفت ایران چه جایگاهی در تامین انرژی کشور دارد و برنامه‌ریزی می‌کند که با اختلال در این صنعت، آسایش و رفاه مردم را از بین برده و سبب نارضایتی شود.

همچنین نقش این صنعت در صادرات نفت و تامین درآمدهای ارزی کشور هم مشخص است و دشمن سعی می‌کند با دست گذاشتن و ایجاد محدودیت در این نقطه نیز برای دولت چالش ایجاد کند. به همین دلیل جدای از حربه‌های تحریمی علیه صادرات نفت و میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی ایران، دشمن برنامه‌ریزی کرد که با استفاده از نفوذی‌های داخلی و خارجی در سامانه سوخت کشور اختلال ایجاد کند؛ بدین ترتیب سه‌شنبه 4 آبان‌ماه همه جایگاه‌های سوخت کشور با حمله سایبری دشمن دچار اختلال شد.

پس شما همکاری نفوذی‌های داخلی را در ماجرای هک سامانه سوخت تایید می‌کنید؟

اوجی: بله هم نفوذی‌های داخلی در این ماجرا نقش داشتند و هم عوامل خارجی. چون فقط یک حمله نبود و دو سه بار با روش‌های مختلف به ما حمله کردند.

*دشمن قصد داشت با اختلال در سامانه سوخت وقایعی بدتر از آبان 98 را رقم بزند

اوجی: محاسبات دشمن این بود که با چالشی که در توزیع سوخت کشور ایجاد شده، مردم تا مدت‌های طولانی دچار مشکل باشند و این موضوع در آبان‌ماه امسال تبدیل به بحران اجتماعی شود. در واقع در نظر داشتند که اتفاقاتی بدتر از آبان‌ماه 98 را در کشور ایجاد کنند.

بلافاصله تیم ستاد بحران در وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش شکل گرفت و قضیه در مدت زمان کوتاهی مدیریت شد. ما فراخوانی به همه همکاران‌مان در همه شرکت‌ها دادیم چون این موضوع تنها مربوط به شرکت پالایش و پخش نبود و با توجه به خطری که کشور را تهدید می‌کرد باید همه پای کار می‌آمدند.

وقتی همه جایگاه‌ها از طریق سامانه کارت سوخت از کار افتاد، دیگر هیچکدام از نازل‌ها کار نمی‌کرد. بدین ترتیب نیاز بود که همکاران ما در وزارت نفت تک تک این نازل‌ها را از سیستم سامانه خارج کرده و آفلاین کنند تا این تلمبه به صورت دستی کار کند. برای این کار نیاز بود یک کدهایی به صورت دستی وارد شود.

تاکنون همچنین مانور بزرگی در مواجهه با بحران سوخت ایجاد نشده بود ولی ما خودمان را نباختیم و تک تک همکاران‌مان را بسیج کردیم که جایگاه‌های بین‌راهی در سرتاسر کشور را احیا کنند. اگر این کار معطل می‌ماند حمل‌ونقل و ترابری کشور دچار چالش میشد و همه‌چیز تحت‌الشعاع قرار می‌گرفت.

ما می‌دانستیم که آفلاین کردن جایگاه‌ها نیز راهی باقی نمی‌گذارد جز اینکه بنزین لیتری 3 هزار تومان در اختیار مردم قرار دهیم، مردم هم واقعا با خادمان خودشان در مجموعه وزارت نفت همراهی و اعتماد کردند و من مجددا از آنها تشکر می‌کنم.

آیا می‌توانستید بنزین را به قیمت 1500 تومان عرضه کنید؟

اوجی: اگر بنزین را لیتری 1500 تومان به صورت آفلاین در اختیار مردم قرار می‌دادیم، این کار باعث می‌شد که جایگاه‌ها شلوغ شده و صف ایجاد شود، یعنی به حجم مشکلات اضافه می‌کرد. ولی با عرضه بنزین 3 هزار تومانی افرادی که اضطراری در مصرف بنزین نداشتند از چرخه مصرف برای کوتاه‌مدت حذف می‌شدند و رسیدگی به نیاز سایر افراد راحت‌تر می‌شد.

*در روز حادثه بین 900 تا 1200 جایگاه کلیدی به صورت آفلاین وارد مدار شد

مردم وقتی دیدند که مدیران و کارکنان‌ وزارت نفت به صورت شبانه‌روزی مشغول جهاد علیه حمله دشمن هستند، همکاری‌ کردند. حتی رئیس جمهور نیز به ستاد وزارت نفت آمد و شخصا بر مدیریت کار نظارت کرده و از نزدیک از پمپ‌بنزین‌های سطح شهر بازدید کردند تا دستورات لازم را صادر کنند.

مردم وقتی دیدند شخص اول اجرایی کشور اینگونه وارد صحنه شده است خیالشان راحت شد که این مشکل به زودی حل خواهد شد و خوشبختانه ظرف چند روز این مشکل کلا حل شد.

در همان ساعات اولیه ما 300-400 جایگاه کلیدی کشور را وارد مدار کردیم و تا شب این عدد به 900 تا 1200 جایگاه رسید که همه آنها جایگاه‌های مهمی بودند. هر جایگاهی را هم که فعال می‌کردیم فورا روی سایت اعلام می‌کردیم که مردم در جریان قرار بگیرند.

در پایان، یک سهمیه جبرانی بنزین نیز در نظر گرفتیم که افرادی که در آن چند روز مجبور شدند بنزینِ آزاد بزنند بدین صورت جبران شود و بدین ترتیب الحمدالله تیر دشمن در این موضوع به سنگ خورد.

* آمریکا نه تنها تحریم‌ را کم نکرد‌ بلکه به کشتی‌های نفت ایران هجوم نظامی نیز آورد

اگر اجازه دهید، بحث را تغییر دهیم؛ درباره موضوع صادرات نفت، اعداد و ارقامی نیز به صورت رسمی و غیررسمی درباره جهش صادرات اعلام شده است، می‌خواستم بپرسم وزارت نفت چه اقداماتی را انجام داد که صادرات نفت ایران افزایش چشمگیری یافت؟

اوجی: مکاتبات آقای زنگنه، وزیر سابق نفت، در ماه آخر دولت دوازدهم به جناب آقای رئیسی و روحانی موجود است مبنی بر اینکه پیش‌بینی کرده بودند که صادرات نفت ایران در ماه‌های آتی کاهش می‌یابد. حتی در مردادماه مکاتبات وی موجود است که روند صادرات نفت ایران کاهشی است و این موضوع را در ماه‌های آتی نیز پیش‌بینی کرده بودند.

به محض شروع دولت، ما همه ظرفیت‌ها و پتانسیل‌ها را برای فروش نفت ایران بسیج کردیم که جا دارد اینجا از ستاد مقابله با تحریم و سران سه قوه و به ویژه شخص آقای رئیس‌جمهور تشکر کنم.

ما از ظرفیت‌ها، راهکارها و مدل‌های قراردادی مختلف استفاده کردیم که بتوانیم نفت را صادر کنیم، الحمدالله به لطف پروردگار از همان ماه‌های نخست دولت سیزدهم، صادرات نفت ایران روندی صعودی به خود گرفت.

اینگونه ادعا می‌شود که تخفیف تحریمی بایدن موجب افزایش صادرات نفت ایران شد؛ آیا اینگونه است؟

اوجی: دشمن هیچگونه تخفیفی در تحریم‌های خود نداد که هیچ، تازه بدتر هم کرد و سراغ کشتی‌های ایران می‌رفت و قصد می‌کرد که کشتی ما را بگیرد و حتی بدین صورت مانع جهش در صادرات نفت ایران شود.

هجوم آمریکایی‌ها به کشتی حامل نفت ایران فقط در یکی دو مورد رسانه‌ای شد ولی در چندین موارد دیگر نیز این اتفاق رخ داد. خوشبختانه نیروهای مسلح و به خصوص نیروی دریایی سپاه اجازه ندادند که دشمن در این حوزه هم کاری پیش ببرد.

‌به آقای رمضان شریف، سخنگوی سپاه، هم در جلسه‌ای گفتم که حوزه تولید و عقد قرارداد خرید و فروش، با وزارت نفت و تامین امنیت محموله‌ها با شما باشد، الحمدالله شرکت ملی نفتکش نیز بسیار خوب ظاهر شد و ما جاهایی نفت بردیم که آمریکایی‌ها فکرش را هم نخواهند کرد.

*صادرات نفت ایران از نظر حجمی نسبت به دولت گذشته افزایش چشمگیری یافت

اوجی: از ابتدای دولت سیزدهم هم از نظر حجمی و هم از نظر ارزش و وصول درآمدها، وضعیت صادرات نفت ایران بسیار بهبود پیدا کرده است. از نظر حجمی صادرات میعانات گازی ما 3 برابر شده است و حتی برخی ماه‌ها تا 4 برابر نیز صادرات افزایش یافته است.

از طرفی قیمت نفت نیز در یکی دو ماه اخیر افزایش بی‌سابقه‌ای داشته است که همه اینها موجب شده است وضعیت درآمدهای ارزی کشور بهبود پیدا کند، این اتفاق، همان وعده‌ای است که خداوند به بندگانش داده که شما حرکت کنید، من برکت می‌دهم.

*درآمدهای فروش نفت در دولت سیزدهم کاملا وصول می‌شود

جناب اوجی آیا درآمد نفتی ایران وصول می‌شود؟

اوجی: نه تنها درآمدهای نفتی حاصل از صادرات نفت در دولت سیزدهم به تمام و کمال وصول می‌شود، بلکه ما وصول درآمدهای سنواتی را نیز احیا کرده‌ایم.

*وصول 100 درصدی درآمدهای گازی ایران/رشد 4 برابری صادرات نسبت به پارسال ‌

نه تنها در حوزه نفت بلکه در حوزه صادرات گاز نیز اوضاع بهتر شده است، سال قبل ایران مجموعا یک میلیارد و 27 میلیون دلار گاز فروخته بود ولی امسال بیشتر از 4.6 میلیارد دلار گاز صادر کرده و درآمدهایش را نیز کاملا وصول کرده است. ضمن اینکه حجم صادرات گاز ایران نیز در سال جاری افزایش یافته است.

*وصول کل درآمدهای نفتی ایران نسبت به سال گذشته 2.5 برابر شده است

حجم صادرات گاز چگونه افزایش پیدا کرده است؟

اوجی: این راهکارها ترفندهایی است که وزارت نفت اجرا کرده است و اجازه بدهید در فضای رسانه‌ای مطرح نکنیم. این افزایش حجم صادرات گاز نیز چشمگیر است.

در حوزه پتروشیمی درآمدهای ارزی کشور دو برابر شده است. در حوزه فرآورده‌های نفتی درآمدهای کشور 1.5 برابر شده است، در مجموع وصول درآمدهای حاصل از نفت، میعانات گازی، محصولات پتروشیمی، فرآورده‌های نفتی و گاز صادراتی 2.5 برابر شده است.

امسال فقط 12 میلیارد دلار از درآمدهای ارزی پتروشیمی در سامانه نیما عرضه شده است. البته درآمدهای ارزی نفت نیز واریز شده است ولی عدد آن را نمی‌توانم بگویم.

* تحقق 110 درصدی منابع تبصره 14 قانون بودجه 1400

درباره وصول درآمدهای نفتی ادعا می‌شود که این درآمدها وصول نمی‌شود یا با کالای غیرضروری یا بی‌کیفیت تهاتر می‌شود، آیا واقعا اینگونه است؟

اوجی: نه اصلا اینطور نیست، نه تنها درآمدهای فروش فعلی بلکه سررسیدهای قبلی را نیز وصول کرده‌ایم.

می‌دانید که همه منابع تبصره 14 قانون بودجه حاصل از محل فروش داخل فرآورده، گاز و میعانات و صادرات فرآورده‌های نفتی است و در سال قبل 60-70 درصد این منابع محقق شده بود ولی امسال 110 درصد محقق شده است. کل تعهد ما 313 هزار میلیارد تومان بوده است ولی تا پایان بهمن ماه 318 هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.

برآوردتان از میزان فروش نفت در سال آینده در لایحه بودجه 1401 چیست؟

اوجی: ما منتظر هستیم که قانون بودجه نهایی شود چون تغییراتی در آن ایجاد شده است. این موضوع نیز به وقتش مطرح خواهد شد، در بودجه سال جاری نیز تحقق درآمدهای ارزی و ریالی حاصل از فروش نفت به صورت کامل و حتی بیشتر از حد مصوب انجام شده است.

*دو برنامه وزارت نفت برای حمایت از دانش‌بنیان‌ها

رهبر انقلاب ماه گذشته بر دانش‌بنیان کردن صنعت نفت و تقویت ساخت داخل تاکید کردند. برنامه وزارت نفت در این باره چیست؟

اوجی: ما دو مسیر را برای تامین نیازهای صنعت نفت در نظر گرفتیم. وزارت نفت در راستای بند الف تبصره 18 قانون بودجه 1400 یک فراخوانی را اعلام کرد. در این فراخوان، 240 شرکت از بین شرکت‌های دانش‌بنیان و شرکت‌هایی که در حوزه بهینه‌سازی مصرف سوخت، احیای چاه‌های کم‌بازده، جمع‌آوری گازهای مشعل، زنجیره صنایع تکمیلی پتروشیمی، تحول دیجیتال و ساخت ادوات بار اول حضور پیدا کردند.

این شرکت‌ها در حال ارزیابی هستند و با سازمان برنامه‌ریزی استان‌ها نیز مکاتبه انجام خواهد شد و فکر می‌کنم در نیمه دوم اردیبهشت 1401 توانمندی این شرکت‌ها احصا خواهد شد. طبق این قانون، تسهیلات با بهره 12 درصد و سایر خدمات دیگر در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیان قرار خواهد گرفت.

جدای از این موضوع، ما بررسی کردیم که صنعت نفت چه نیازهایی در حوزه کالا، ادوات، تجهیزات، ماشین‌آلات و دانش فنی و کاتالیست‌ها دارد. این نیازها را در سامانه‌ای در معاونت پژوهش و فناوری و 4 شرکت اصلی اعلام کردیم.

هر شرکتی که صاحب فناوری است می‌تواند به سامانه ما رجوع کنند و دوستان ما بعد از ارزیابی، شروع به عقد قرارداد با این شرکت‌ها خواهند کرد. در این سازوکار نیز یکسری امتیازها، جدای از تبصره 18 در نظر گرفته شده است. ان‌شاالله بتوانیم از توان شرکت‌های صاحب دانش و فناوری استفاده کنیم و به فرمایشات مقام معظم رهبری جامه عمل بپوشانیم.

بحث چاه‌های کم‌بازده نیز از موضوعات مهمی است که در حال پیگیری است. بیش از 600-700 چاه کشور با یک کار فناورانه شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند به مدار تولید بازگشته و یا تولیدشان افزایش یابد.

*گازسوز کردن خودروها و بهینه‌سازی موتورخانه به صورت رایگان انجام می‌شود

در حوزه بهینه‌سازی مصرف چه اقداماتی را در دستور کار دارید؟

اوجی: در بحث بهینه‌سازی مصرف سوخت مایع و گاز نیز اقداماتی انجام شده است. گازسوز کردن خودروهای عمومی بزرگترین پروژه بهینه‌سازی مصرف سوخت است که در دست اجرا است. CNGسوز کردن هر خودرو حدود 12 میلیون تومان برای وزارت نفت هزینه دارد ولی ما این کار را به صورت رایگان برای مردم انجام می‌دهیم.

همچنین بهینه‌سازی رایگان موتورخانه‌های مجتمع مسکونی و تجاری از دیگر برنامه‌هاست که مردم می‌توانند با مراجعه به سایت شرکت ملی گاز ثبت نام کرده و از خدمات این شرکت بهره‌مند شوند. فرهنگ‌سازی و اصلاح قیمت نیز از دیگر اقداماتی بود که انجام شده است.

*فرصت 3 ماهه وزارت نفت برای پیشرفت 8 طرح برگزیده پترو پالایشی

خام‌فروشی نفت یکی از پاشنه آشیل‌های کشور است. وزارت نفت برای رهایی از خام‌فروشی چه برنامه‌ای دارد؟

اوجی: قانون «حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت و میعانات گازی» یکی از ظرفیت‌های خوب برای توسعه پتروپالایشگاه‌ها است. تاکنون 12 قرارداد در این حوزه منعقد شده است و 2-3 جلسه نیز با مدیران عامل طرح‌های برگزیده برگزار کرده‌ایم.

در این جلسات، نیازها و مشکلات این طرح‌ها موردبررسی قرار گرفت. خوشبختانه آیین‌نامه مربوط به تنفس خوراک را در دولت سیزدهم اصلاح کردیم و برای خوراک پروپان و بوتان نیز تنفس خوراک در نظر گرفتیم.

در طرح اولیه قرار بود که بعد از ساخت کامل پتروپالایشگاه، تنفس خوراک به آنها تعلق گیرد اما طبق آیین‌نامه جدید طرح‌ها به سه فاز تقسیم می‌شوند و هر فازی که به بهره‌برداری می‌رسد می‌تواند تنفس خوراک دریافت کند.

سهم تنفس خوراک این واحدها در هیات امنای صندوق تعیین تکلیف شد، مشکلات مربوط به تهیه زمین و تامین خوراک نیز مرتفع شد. در جلساتی که با صاحبان 8 طرح برگزیده داشتیم بیش از 80-90 درصد از مشکلات آنها برطرف شد.

جدای از این قانون، خود وزارت نفت نیز در نظر دارد طبق مجوز قانون بودجه 1401 برای احداث یک پتروپالایشگاه 300 هزار بشکه‌ای به نام شهید قاسم سلیمانی اقدام کند. قول می‌دهم در فروردین ماه سال 1401 ما کارهای قراردادی و اجرایی این پالایشگاه‌ را نیز آغاز کنیم.

آیا مجوز تنفس خوراک برای طرح‌ها صادر شده است؟ چون تا وقتی صادر نشود، صاحبان پروژه مردد باقی خواهند ماند.

اوجی: مشکلی در این باره وجود ندارد. شما باید در جلسات حضور می داشتید و می‌دیدید که چگونه در جلسه اول صاحبان این طرح‌ها به بنده انتقاد می‌کردند که چرا وزارت نفت از آنها حمایت نمی‌کند.

حال بعد از برگزاری چند جلسه و رفع مشکلات آنها، بنده در جلسه قبلی خدمت مدیران عامل 8 طرح برگزیده گفتم که در جلسه آینده که 3 ماه دیگر برگزار می‌شود، نباید این پیشرفت‌های اندک را ببینم و باید کار را با سرعت جلو ببرید. آن موقع اگر واکنش‌هایی از طرف وزارت نفت شروع شد، دیگر از ما گلایه نداشته باشید.

یعنی ممکن است مجوز تنفس خوراک طرح‌های ضعیف از آنها پس گرفته شود؟

اوجی: ان‌شاالله امیدواریم که کار به اینجاها کشیده نشود. با تغییراتی که در آیین‌نامه داده‌ایم، احداث پتروپالایشگاه بسیار شیرین و جذاب شده است و همه دو دستی مجوز خودشان را چسبیده‌اند که از دست‌شان نرود.

*انعقاد 50 قرارداد و تفاهم‌نامه به ارزش 16 میلیارد دلار در دولت سیزدهم

یکی از چالش‌های وزارت نفت در سال‌های گذشته، جذب سرمایه در این صنعت بوده است. راهکار و نقشه شما و تیم فعلی برای حل این مشکل بزرگ چیست؟

اوجی: چرا صنعت نفت گرفتار مشکلات فراوانی است؟ پاسخ ساده است، چون در این چند سال، سرمایه‌گذاری در آن صورت نگرفته است.

از روز اول بنده بارها اعلام کردم که وزارت نفت منتظر و معطل مذاکرات وین نمی‌ماند و از هر ظرفیت داخلی و خارجی در این حوزه استفاده خواهد کرد. چند راهکار برای سرمایه‌گذاری وجود دارد: 1- منابع خود وزارت نفت 2- تسهیلات بانکی 3- استفاده از منابع مالی هلدینگ‌های پتروشیمی، پالایشگاهی و فولادی و کنسرسیوم کردن آنها و 4- منابع شرکت‌های خارجی.

در طول عمر دولت سیزدهم تاکنون بیش از 16 میلیارد دلار قرارداد و تفاهم‌نامه برای سرمایه‌گذاری در 50 پروژه در صنعت نفت امضا شده است. بخشی از این قراردادها و تفاهم‌نامه‌ها مربوط به توسعه میادین نفتی و گازی است و بخشی دیگر مربوط به افزایش و نگهداشت تولید است.

یکسری دیگر مربوط به خطوط لوله فرآورده‌های نفتی است که می‌تواند ما را از سوخت‌رسانی به تانکر نجات دهد. برخی دیگر از پروژه‌ها مربوط به گازرسانی و خطوط انتقال گاز و ذخیره‌سازی گاز طبیعی است. برخی دیگر مربوط به کیفی‌سازی پالایشگاه‌ها است که قرارداد پالایشگاه بندرعباس از جمله آنها است و زنجیره نفت کوره این پالایشگاه به کُک تبدیل خواهد شد. عقد قرارداد برای بومی‌سازی کاتالیست و دانش فنی برای حوزه پتروشیمی‌ها نیز از دیگر طرح‌هاست.

همه این پروژه‌ها مهم و اولویت‌دار هستند، مثلا همین پروژه خط لوله انتقال فرآورده نفتی پارس از این جهت حائز اهمیت است که شما در استان فارس هیچ خط لوله انتقال سوخت ندارید و همیشه این سوخت با تانکر منتقل می‌شود که هم هزینه‌زاست و هم حادثه‌آفرین است.

درباره میادین غرب کارون آیا اقدام خاصی انجام شده و به سرانجام رسیده است؟

اوجی: بله، ما تفاهم‌نامه‌های خوبی را درباره میادین یادآوران، آزادگان شمالی، مرکزی و جنوبی و یاران شمالی و جنوبی اقدام کرده‌ایم.

*تاکنون 28 قرارداد برای جمع‌آوری گاز همراه منعقد کرده‌ایم

در حوزه جمع‌آوری گازهای همراه، وزارت نفت چه برنامه‌ای دارد؟

اوجی: شنیدید که الان هر متر مکعب گاز طبیعی (متان) به 400 سنت رسیده است. ضمن اینکه گاز همراه با یک گاز غنی است یعنی فقط شامل متان نیست بلکه شامل محصولات باارزش‌تر پروپان و بوتان و پنتان و هگزان و غیره نیز می‌شود.

در حال حاضر سوزاندن و هدررفت این گازهای همراه، باعث آلودگی هوا می‎‌شوند و از طرفی پالایشگاه‌هایی مثل پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس یا برخی NGLها زیر ظرفیت کار می‌کنند.

بنابراین برای حل این مشکل، در عرض 6 ماه با هلدینگ‌های قدرتمند کشور، 28 قرارداد جمع‌آوری گاز منعقد کردیم. ما قول می‌دهیم که تا پایان دولت، پرونده گازهای مشعل کاملا بسته شود.

ان‌شاالله محدودیت خوراک پتروشیمی‌ها در زمستان با انجام همین پروژه‌ها مرتفع می‌شود. در واقع در این فرآیند دود تبدیل به ارزش افزوده می‌شود.

*طرح ایران-LNG تا پایان دولت سیزدهم به نتیجه می‌رسد

یک موضوع دیگر بحث پروژه ایران-LNG است. مستحضر هستید ایران صاحب تکنولوژی LNG نیست. ان‌شاالله با برنامه‌ریزی وزارت نفت و توانمندی شرکت‌های داخلی ما قطعا تکلیف این پروژه را در این دولت مشخص می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم سرمایه‌گذاری صورت گرفته در این پروژه، باطل شود.

هم در حال ساماندهی وضعیت نیروگاه این طرح هستیم و هم مخازنش را تکمیل می‌کنیم و هم برای واحدهای شیرین‌سازی LNG در حال مذاکره با شرکت‌های ایرانی و خارجی هستیم.

*4 اقدام کلیدی برای ساماندهی به وضعیت منابع انسانی صنعت نفت

آقای اوجی اگر موافق باشید، این مصاحبه را با پرداختن به موضوع مهم منابع انسانی به پایان برسانیم. کارکنان صنعت نفت، متخصصانی هستند که در سخت‌ترین شرایط مشغول به فعالیت هستند ولی نسبت به حقوق و مزایای خود گلایه دارند. البته طبیعتا این انتظار نیست که وزارت نفت فعلی همه مشکلات را در عرض 6 ماه حل کند اما برداشتن گام‌های رو به جلو الزامی است. چه اقداماتی را در این حوزه در دستور کار دارید؟

اوجی: بنده خودم از خانواده صنعت نفت هستم و از پایین‌ترین سطوح کار خودم را آغاز کرده و سختی‌های کار در صنعت نفت را به خوبی درک می‌کنم. در چند سال گذشته واقعا بی‌تدبیری و کم‌لطفی در حق نیروهای شاغل در صنعت نفت شده بود و همکاران عزیزم مورد بی‌مهری قرار گرفته بودند.

با شروع دولت سیزدهم، اقدامات خوبی برای بخش منابع انسانی و سامان دادن به نیروهای قراردادی و پیمانکاری و همچنین جذب نیرو رقم خورده است.

احیای 10 هزار سمت سازمانی کار بزرگی بود و به زودی نیز 16-17 هزار نیروی ایثارگر قراردادی و پیمانکاری به صورت رسمی جذب می‌شوند و این موضوع ابلاغ شده است. البته ان‌شاالله این عدد به 22-23 هزار نیرو نیز خواهد رسید. چندین سال بود که هیچ‌گونه جذبی در وزارت نفت انجام نشده بود و تازه 10 هزار سمت نیز از بین رفته بود.

همچنین برای نخبگان دانشگاه صنعت نفت نیز فرصت جدیدی ایجاد کرده‌ایم که به نظر بنده یک رضایت نسبی را توانسته باشیم ایجاد کنیم. البته قطعا کار ما باید بیشتر از این حد باشد زیرا سرمایه این صنعت، نیروی انسانی آن است و ان‌شاالله در سال 1401 وضعیت معیشت نیروی انسانی شاغل در صنعت نفت بهتر خواهد شد.

بنده هر جلسه به مدیران توصیه جدی می‌کنم که وضعیت نیروی انسانی در قراردادها را حتما رصد کنند و شرح کار قراردادهای پیمانکاری را بازنگری کنیم.

همچنین به “سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت” نیز توجه ویژه‌ای شده است. ان‌شاالله توسعه و رسیدگی به تمامی مراکز درمانی صنعت نفت نیز در دستور کار قرار می‌گیرد. ما حتی رئیس سازمان بهداری و بهداشت را نیز وارد شورای معاونان می‌کنیم.

ایتابلهسروشآپارات

همچنین ببینید

کارنامه ژنرال زنگنه مایه عبرت است نه تجربه‌اندوزی

کرسنت و زنگنه وزیر نفت دولت روحانی

روایت سخنگوی دولت سیزدهم از اولین جلسه هیئت دولت

ويدئو/ آغاز دولت سیزدهم اولین جلسه دولت رئیسی با وزرای دولت قبل

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.