سرخط خبرها
خانه / صراط عشق / صوت / قرآن کریم / درمحضر امام صادق علیه السلام _ نگاه مهدوی

درمحضر امام صادق علیه السلام _ نگاه مهدوی

، دعای ندبه و دعای عهد در شرایطی از امام صادق علیه‌السلام نقل شد که جامعه مسلمین نیاز شدیدی نسبت به شناخت امام عصر عجل الله تعالی فرجه و معارف مهدوی داشتند.

 دعای ندبه و دعای عهد در شرایطی از امام صادق علیه‌السلام نقل شد که جامعه مسلمین نیاز شدیدی نسبت به شناخت امام عصر عجل الله تعالی فرجه و معارف مهدوی داشتند؛ چرا که مردم آن دوران متأثر از افراد و جریاناتی بودند که با جعل کردن احادیث نبوی، خود را به دروغ همان منجیِ وعده داده شده می‌دانستند و سعی می‌کردند از رهگذر این جعل عنوان، برای خود جایگاه و یا حکومتی دست و پا کنند که اتفاقاً در فتنه خود به موفقیت‌هایی دست یافتند؛ مهم‌ترین این جریانات هم عباسیان بودند که با جعل احادیث پیامبر، مهدی موعود را از نسل جدشان عباس عموی پیامبر معرفی کردند و به این ترتیب، صدها سال بر مسند قدرت نشستند. جالب اسامی که برای حکام خود انتخاب می‌کردند، کاملاً هدفمند بود که نمونه‌های آن را در اسامی‌ای همچون منصور، مهدی، هادی، منتصر و مهتدیِ عباسی می‌بینیم.

اما دعای عهد را سید بن طاووس در مصباح الزائر، ابن مشهدی در المزار الکبیر، کفعمی در المصباح و البلد الامین و همچنین مجلسی در بحارالانوار و زاد المعاد نقل کرده‌اند. این امر سبب شده تا این دعا همواره بین شیعیان از اعتبار فراوانی برخوردار باشد. با نگاهی کلی به این دعای شریف در می‌یابیم امام صادق علیه‌السلام آن را ذیل چند مقطع از دوران غیبت دسته‌بندی کرده‌اند که شامل 1. عصر غیبت 2. وقت رجعت 3. دوران قیام امام 4. عصر ظهور است.

آنچه مربوط به تبیین رفتاری در عصر غیبت است عبارتند از رساندن سلام به امام، تجدید عهد روزانه با امام،‌ درخواست پیوستن درجرگه یاوران مهدی (عج)،‌ سبقت گرفتن در تحقق اوامر ایشان، درخواست دیدار امام در عصر ظهور و درخواست گشایش امر ظهور است.

درباره مقطع رجعت، در فرازی از این دعا می‌خوانیم: «اللّٰهُمَّ إِنْ حالَ بَیْنِی وَبَیْنَهُ الْمَوْتُ الَّذِی جَعَلْتَهُ عَلَىٰ عِبادِکَ حَتْماً مَقْضِیّاً فَأَخْرِجْنِی مِنْ قَبْرِی مُؤْتَزِراً کَفَنِی، شاهِراً سَیْفِی، مُجَرِّداً قَناتِی، مُلَبِّیاً دَعْوَةَ الدَّاعِی فِی الْحاضِرِ وَالْبادِی»؛ یعنی خدایا اگر بین من و او مرگی که بر بندگانت حتم و قطعی کردی حائل شد، کفن پوشیده از قبر مرا بیرون آور، با شمشیر از نیام برکشیده و نیزه برهنه، پاسخگو به دعوت آن دعوت‌کننده، در میان شهرنشین و بادیه‌نشین.»

درباره آنچه مربوط به قیام امام در بخش اول ظهور ایشان می‌خوانیم:

«وَ اجْعَلْهُ اللّٰهُمَّ مَفْزَعاً لِمَظْلُومِ عِبادِکَ، وَناصِراً لِمَنْ لَایَجِدُ لَهُ ناصِراً غَیْرَکَ، وَمُجَدِّداً لِمَا عُطِّلَ مِنْ أَحْکامِ کِتابِکَ، وَمُشَیِّداً لِمَا وَرَدَ مِنْ أَعْلامِ دِینِکَ وَسُنَنِ نَبِیِّکَ صَلَّى اللّٰهُ عَلَیْهِ وآلِهِ، وَاجْعَلْهُ اللّٰهُمَّ مِمَّنْ حَصَّنْتَهُ مِنْ بَأْسِ الْمُعْتَدِینَ»؛ یعنی خدایا او را پناهگاهی قرار بده برای ستمدیدگان از بندگانت و یاور برای کسی که یاری برای خود جز تو نمی‌یابد و تجدیدکننده آنچه از احکام کتابت تعطیل شده و محکم‌کننده آنچه از نشانه‌های دینت و روش‌های پیامبرت (درود خدا بر او و خاندانش) رسیده است و او را قرار بده، خدایا، از آنان‌ که از حمله متجاوزان، نگاهش داری.» در این فراز، پناهگاه بودن امام، نصرت ایشان نسبت به مؤمنان، تجدیدکننده احکام تعطیل شده و تحکیم‌کننده قله‌های دین و سنت پیامبر صلی الله علیه و آله مدنظر است.

اما درباره ویژگی امام در عصر ظهور در این فراز می‌خوانیم: «وَ اعْمُرِ اللّٰهُمَّ بِهِ بِلادَکَ، وَأَحْیِ بِهِ عِبادَکَ، فَإِنَّکَ قُلْتَ وَقَوْلُکَ الْحَقُّ: ﴿ظَهَرَ الْفَسٰادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِمٰا کَسَبَتْ أَیْدِی النّٰاسِ﴾سوره روم، فَأَظْهِرِ اللّٰهُمَّ لَنا وَلِیَّکَ وَابْنَ بِنْتِ نَبِیِّکَ الْمُسَمَّىٰ بِاسْمِ رَسُولِکَ، حَتَّىٰ لَایَظْفَرَ بِشَیْءٍ مِنَ الْباطِلِ إِلّا مَزَّقَهُ، وَیُحِقَّ الْحَقَّ وَیُحَقِّقَهُ»؛

خدایا به دست او سرزمین‌هایت را آباد کن و بندگانت را به وسیله او زنده فرما، به درستی که تو فرمودی و گفته‌ات حق است که: «در خشکی و دریا به سبب آنچه [از اعمال زشت] که مردم به دست خود مرتکب شدند تباهی و فتنه آشکار شده است»، خدایا ولی‌ات و فرزند دختر پیامبرت که به نام رسولت نامیده شده، برای ما آشکار کن تا به چیزی از باطل دست نیابد، مگر آن را از هم بپاشد و حق را پابرجا و ثابت کند.»

عمران و آبادانی پهنه عالم در عصر ظهور و احیای بندگان از جهل و ضلالت توسط امام، دو نکته مهمی است که در این دعا دیده می‌شود و در سایر احادیث به آن اشاره شده است.

در دعای ندبه، محوریت مهدویت با خوبان درگاه الهی است؛ به این صورت که امر مهدویت از انبیاء و اولیاء آغاز می‌شود، به ماجرا ائمه علیهم‌السلام می‌رسد و از آنجا ختم به امام زمان عجل‌الله تعالی فرجه و ندبه و زاری به درگاه خداوند درباره غیبت ایشان و شوق دیدار امام می‌شود.

بعد در انتهای این دعا از خداوند درخواست می‌کنیم اعمال‌مان را به واسطه امام عصر عجل الله تعالی فرجه مقبول کند.

.

آیه ۴۱ سوره روم

 ظَهَرَ الْفَسادُ فِي الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذيقَهُمْ بَعْضَ الَّذي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

فساد در صحرا و دريا به خاطر كارهايى كه مردم انجام داده‌اند آشكار شده است، خدا مى‌خواهد نتيجه‌ی بعضى از اعمالشان را به آنان بچشاند، شايد [به‌سوى حق] بازگردند.

الصّادق (علیه السلام)- مَنْ قَرَأَ بَعْدَ کُلِّ فَرِیضَهًٍْ هَذَا الدُّعَاءَ فَإِنَّهُ یَرَی الْإِمَامَ محمدبْنَ‌الْحَسَنِ (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فِی الْیَقَظَهًِْ أَوْ فِی الْمَنَام … وَ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ اللَّهُمَّ اشْدُدْ أَزْرَهُ وَ قَوِّ ظَهْرَهُ وَ طَوِّلْ عُمُرَهُ اللَّهُمَّ اعْمُرْ بِهِ بِلَادَکَ وَ أَحْیِ بِهِ عِبَادَکَ فَإِنَّکَ قُلْتَ وَ قَوْلُکَ الْحَقُّ ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ فَأَظْهِرِ اللَّهُمَّ لَنَا وَلِیَّکَ وَ ابْنَ بِنْتِ نَبِیِّکَ الْمُسَمَّی بِاسْمِ رَسُولِکَ (صلی الله علیه و آله) حَتَّی لَا یَظْفَرَ بِشَیْءٍ مِنَ الْبَاطِلِ إِلَّا مَزَّقَهُ وَ یُحِقُّ اللَّهُ الْحَقَّ بِکَلِماتِهِ وَ یُحَقِّقُه.

امام صادق (علیه السلام)- هرکس بعد از هر نماز واجبش این دعا را بخواند امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و اجدادش را در خواب یا بیداری می‌بیند … آمدن آن حضرت (علیه السلام) را آسان کن و راه آمدنش را هموار گردان و مرا از راهی که او می‌رود، راه بر! حکمش را نافذ و کارش را روبه‌راه کن.

پروردگارا! شهرهای خود را به‌وسیله‌ی او آباد کن و بندگانت را زنده گردان زیرا خود گفته‌ای و گفته‌ات راست است: ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ. آری! فساد اخلاق مردم در دریا و خشکی آشکار گشته است.

خداوندا! ولی خود و فرزند دختر پیغمبرت را که همنام پیغمبرت می‌باشد، ظاهر گردان تا به هر باطلی که می‌رسد، آن را به‌هم زده از میان ببرد و حق را بر جای خود استوار و آشکار سازد.

تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۱، ص۴۸۸

 بحار الأنوار، ج۸۳، ص۶۱/ مستدرک الوسایل، ج۵، ص۷۴

.

الباقر (علیه السلام)- ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ قَالَ ذَاکَ وَ اللَّهِ حِینَ قَالَتِ الْأَنْصَارُ مِنَّا أَمِیرٌ (علیه السلام) وَ مِنْکُمْ أَمِیرٌ.

امام باقر (علیه السلام)- ظَهَرَ الْفَسَادُ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ؛ به خدا سوگند! این متعلّق به زمانی است که انصار گفتند: «امیری از ما و امیری از شما باشد».

تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۱، ص۴۸۴/

الکافی، ج۸، ص۵۸/ بحار الأنوار، ج۲۸، ص۲۲۰/ نورالثقلین/ البرهان/ القمی، ج۲، ص۱۶۰

ایتابلهسروشآپارات

همچنین ببینید

شعر/ دل سراپردهٔ محبتِ اوست

تو و طوبی و ما و قامتِ یار

شعر/ ساقی بیا که یار ز رخ پرده برگرفت

عیسی دمی خدا بفرستاد و برگرفت

یک دیدگاه

  1. السلام علیک یا بن رسول الله
    السلام علیک یا بن امیر المومنین
    السلام علیک یا بن فاطمه سیدة نساء العالمین
    .
    امام جعفر صادق علیه‌السلام
    بادعای عهد و ندبه نوع نگاه مهدوی و تربیت مهدوی را به همه‌ی ملّت ها تعلیم دادند…
    اما چه کسانی از منیت و نفس پرستی و دنیا پرستی،،
    در آمده و یا در می‌آیند…

    امام مهدی.عج. را برای نفس خودش نخواهد..
    برای رفع حوایج خودش نخواهد…
    طبق فرمایش معصوم و آیات قرآن…
    سعی و تلاش بسیار بسیار انجام دهد…
    و کمک و ناصر امام باشد..،
    و امام را برای نجات عالم و آدم بخواهد ؟؟؟
    ماها فقط میگیم.. خودم ..خودمون..
    مهدی بیا برای دفن شهدا
    مهدی بیا برای دردم دوا شه
    مهدی بیا کارم درستشه
    مهدی بیا پول ،
    مهدی بیا سلامتی ،
    مهدی بیا کارم، ماشین خونه، زن، بچه..

    اما نگاه فاطمه سلام الله علیها 🌹
    اول همسایه بعد اهل خونه
    ۱۴۰۰ساله گریه نموده مادر مهربان
    محنت کشیده مادر مهربان
    تا رشد کنند یاران..
    تا غلام مهدی سلام الله علیه
    بشوند…
    به دعاهای امام صادق در آخر ندبه … توجه کردیم؟؟
    امام معصوم علیه‌السلام..دارند میفرمایند
    زمانه من زمان ظهور نیست..
    زمانی که مهدی ما به دنیا اومد …
    از خدا بخواهید..
    خدایا بحق مهدی نماز ما .. سلام ما ..صلوات ما.. اعمال ما… را قبول کن..
    تا کلام امام صادق ، که حکم خداست اجرایی نشه و در وجود تک تکمان نیاد
    کارها جلو نمیره…
    امام صادق از اسمش معلومه صادقانه فرمودند..
    کارها جلو نمیره و گیر داره..
    و خداوند را به حق مهدی شان عجل الله تعالی فرجه، قسم میدهد..
    خدایا بحق مهدی چنین و چنان..
    چرا ماها هزار و اندی ساله کلام صادقانه ایشان را زمین گذاشتیم….؟؟؟ چرا؟؟؟

    یابه بهانه ولادت امام صادق علیه‌السلام یه روز، دو روز دست می‌زنیم.. شادی می کنیم .
    و میریم.. پی زندگی دنیامون..
    یابه بهانه شهادت امام صادق علیه‌السلام، یه روز ،دو روز تو سر و سینه می زنیم ..
    و میریم… پی زندگی دنیامون…
    کسی با هدایت های قرآنی مهدوی امام صادق علیه‌السلام کاری نداره…
    لذا هزار و اندی ساله همه چی معطل مانده…
    بقول خداوند متعال..
    بئرمعطله و قصر مشید…
    سال هاست داره خاک میخوره…
    کسی دنبال تربیت مهدوی نمیره …چون سخته…؟؟؟
    یا چون قرآن را درس مهدویت نمی‌دانیم ؟؟؟

    یاعلی مددی..

    سوره حج آیه۴۵
    الصّادق (علیه السلام)- عَنْ صَالِحِ‌بْنِ‌سَهْلٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَاعَبْدِ‌اللَّهِ (علیه السلام) یَقُولُ قَوْلُهُ تَعَالَی وَ بِئْرٍ مُعَطَّلَةٍ وَ قَصْرٍ مَشِید أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ الْقَصْرُ الْمَشِیدُ وَ الْبِئْرُ الْمُعَطَّلَةُ فَاطِمَهًُْ (سلام الله علیها) وَ وَلَدَیْهَا مُعَطَّلُونَ مِنَ الْمُلْکِ.
    صالح‌بن‌سعد گوید: از امام‌صادق علیه السلام شنیدم که درباره‌ی آیه‌ی وَ بِئْرٍ مُعَطَّلَةٍ وَ قَصْرٍ مَشیدٍ؛ می‌فرمود: «منظور از «قصر مشید» امیرالمؤمنین و منظور از «بئر معطّله» فاطمه و دو فرزند او هستند, که از ملک داری بازداشته شده‌اند».
    تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۹، ص۶۹۲
     تأویل الآیات الظاهرهًْ، ص۳۳۹/ نورالثقلین/ البرهان

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.