Home / دسته بندی نشده / Çin’de 30.000 cami var / Pekin’deki en eski camide İslami etkiler aranıyor

Çin’de 30.000 cami var / Pekin’deki en eski camide İslami etkiler aranıyor

 Nevci Cami, Çin‘in Pekin kentindeki en eski camidir. Bu cami ilk olarak 996 yılında Liao Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş ve Qing Hanedanlığı’nın Kangxi İmparatoru (1661-1722) sırasında yeniden inşa edilmiş ve genişletilmiştir.

Bu cami, Pekin’in Şicheng kentinin Nevci semtinde, bu civarda yaşayan 10.000 Müslüman’ın manevi merkezi ve Pekin’deki en büyük ve en eski camidir.

Caminin bulunduğu Şicheng semtindeki Nevci, Pekin’de Müslümanların yaşadığı en büyük alandır.

Nevci Camii’nin alanı yaklaşık 10.000 metrekaredir. Bu cami, İslami ve Han Çin kültürel ve mimari etkilerinin bir kombinasyonunu yansıtıyor.

 Dışarıdan, mimarisi geleneksel Çin etkisini gösterir ve iç kısmı İslami hat ve Çin tasarımının bir birleşimidir.

Caminin ana mescidi 600 metrekarelik bir alana sahip olup 1000’den fazla kişi kapasitelidir. Ahşaptan yapılan bu cami, cami tableti gibi bazı önemli kültürel eserlere ve tabletlere ev sahipliği yapmaktadır.

“Nevci” camisinin tarihi

 Yerel Müslüman topluluk, bu camiyi geleneksel Çin mimarisini kullanarak inşa etti. Ancak içinde Arap yazısı görüntüleniyor. Aslen bir imamın oğlu olan Nazaruddin tarafından tasarlandı. 1215’te Cengiz Han’ın ordusu tarafından yıkılan cami, Ming Hanedanlığı döneminde 1443’te yeniden inşa edildi.

1696’da Qing Hanedanlığı döneminde önemli ölçüde genişledi. Qing Hanedanlığı döneminde, komşu pazarlar helal sığır eti ve koyun etiyle tanınırdı ve bugün bile, Arapça işaretli Müslüman bakkallar güçlü bir yol kenarı varlığına sahiptir.

1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana bu cami, sırasıyla 1955, 1979 ve 1996 yıllarında üç kez yenilenmiştir.

2002 yılında Niujya Yenileme Nazım Planı’nda caminin mevcut yerinde kalacağı ve caminin etrafında geniş bir çim ve meydan oluşturulacağı belirtildi.

“Nevci” camisinin mimarisi

Bu cami, geleneksel Çin mimarisinin normlarını takip eden bir grup binadan oluşmaktadır. Sihivan tasarımına dayanan iki avluya sahiptir.

 Caminin tesisleri arasında bir dua salonu, görgü kurallarını yaymak için bir bina, bir konferans salonu, tablet salonu, ikiz salonlar ve bir hamam bulunmaktadır.

 Bu camide 300 yıldan daha eski bir Kuran-ı Kerim, Arap bilgelerinin mezarları ve Ming Hanedanlığına ait bir tütsü bulunmaktadır. Caminin ayrıca eski el yazmalarının bulunduğu bir kütüphanesi var.

“Nevci” camisine resmi ve turistik ziyaretler

Çin hükümeti, İslam ülkelerinden gelen gruplar için Nevci Camii’ni sık sık ziyaret yeri olarak kullanıyor. Han ve Hui Çinli turistler ve Çin dışındaki Müslümanlar turizm amacıyla Nevci Camii’ni ziyaret ediyor.

Gayrimüslimlerin ibadethaneye girmesine izin verilmezken, camide çalışan insanlar tüm ziyaretçilere karşı oldukça arkadaş canlısıdır ve Çince bilenlerle inançlarını tartışmaktan mutluluk duyarlar.

Ziyaretçiler genellikle bölgenin hemen güneydoğusunda bulunan Çin İslam Enstitüsü ile de ilgileniyorlar.

Çin’deki cami sayısı

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Profesör Ma Juni’ye göre, şu anda Çin’de 30.000 cami var.

Çin’deki Müslüman topluluk

 Hui halkı Çin’deki en büyük Müslüman gruptur ve onu Uygurlar izlemektedir. Her iki grup da Çin Müslüman nüfusunun %90’ını oluşturuyor.

Çin’in Müslüman topluluğu, Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar, Tacik, Dongxiang, Salad ve Baoan etnik gruplarını içerir.

Çin’de tahminen 25 milyon Müslüman yaşıyor. İslam, ülkede geniş çapta yayılıyor ve küçük gruplar halinde yoğunlaşıyor. İslam, Çin’de resmen tanınan dört veya beş dinden biridir.

Çinli Müslümanlar çoğunlukla Sincan, Gansu, Qinghai ve Yunnan’da yaşıyor.

Sincan bölgesi, Çin’deki en büyük Müslüman nüfusa sahiptir ve bu bölgedeki insanların yaklaşık %50’si Müslümandır.

About خاکسار

Check Also

Güney Afrika Cumhurbaşkanı: İsrail UAD’nin kararlarını uygulamıyor

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Siyonist rejimin, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) Gazze’de soykırım davası kapsamında …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *