Home / Haberler / Biden’ın Doğu Asya’daki 13 ülkeyi kapsayan ekonomik görüşmeleri

Biden’ın Doğu Asya’daki 13 ülkeyi kapsayan ekonomik görüşmeleri

ABD’nin Hint-Pasifik bölgesinde 13 ülkenin katılımıyla yeni bir ekonomik örgüt kurma planı uygulanıyor ancak Çin dahil değil.

Reuters’e göre, ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü Washington’un Doğu Asya’daki ekonomik angajman planını başlattı. anlaşmalarını nasıl uygulayacaklarını ve Çin’in katılıp katılamayacağını tartışmak üzere 13 kurucu ülkeye teslim etti.

Biden, Tokyo’da Hindistan-Pasifik Ekonomik Refah Çerçevesi ile Asya’ya ilk seyahatini açıkladı.

Beyaz Saray, anlaşmanın katılan ülkeler için herhangi bir tarife indirimi veya pazar erişimi sağlamayacağını, ancak iklim değişikliğinden dijital tedarik zinciri esnekliğine ve ticarete kadar uzanan kilit sorunları çözmenin bir yolunu sağlayacağını söyledi.

Bu plan, Biden’ın Washington’un yurtdışındaki en büyük rakibi olarak gördüğü Çin’e yaklaşımı açısından çok önemli. Eski ABD Başkanı Donald Trump, Pasifik’teki çok uluslu ticaret anlaşmasından çekildiğinden beri, Washington, Çin’in nüfuzunu genişletmesinin yolunu açan Hint-Pasifik angajmanı için ekonomik bir dayanağa sahip değil.

Ticaret Bakanı Gina Raymondo, “Bu projenin başlaması, bölgedeki ABD ekonomik liderliğini yeniden tesis etme ve Çin’in Hindistan ve Pasifik’teki bu hayati sorunlara yaklaşımını başlatmada önemli bir dönüm noktasıdır” dedi. »

Biden, anlaşmanın Asya genelinde çevre, iş gücü ve diğer standartları iyileştirmesini istiyor. Ancak herhangi bir anlaşmanın gerçek koşulları, müzakerelere katılan başlıca ülkeler, yani Avustralya, Brunei, Hindistan, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından tartışılmalıdır.

Bir dizi proje yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte, ülkelerin karşılamaya istekli oldukları standartları, bunların nasıl uygulanacağını, yerel yasa koyucularının bunları geçmesi gerekip gerekmediğini ve Çin de dahil olmak üzere gelecekteki potansiyel üyelerin nasıl olduğunu tartışmak için birlikte çalışacaklarını söyledi. sunmak, müzakere etmek. Plana katılmak isteyen Tayvan da ilk görüşmelerin dışında tutuldu.

Hindistan-Pasifik Refah Ekonomik Çerçevesi, Trump’ın çıkardığı gibi daha geniş bir ticaret anlaşmasına katılmanın bazı faydalarını kurtarmaya yönelik bir çabadır. Bu anlaşma şu anda Pasifik Ortaklığına ilişkin Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma olarak biliniyor. Daha önce bu anlaşmanın adı T. پی. پی. Tanındı, ancak ABD’nin ulusal rızası olmadan, bazılarının iş kayıplarına yol açacağını söylediği bir anlaşmaya siyasi muhalefet.

Pekin, sözde Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi hakkında belirsiz bir görüşe sahip görünüyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yaptığı açıklamada, Çin’in bölgesel işbirliğini güçlendirmeye yönelik olumlu girişimleri memnuniyetle karşıladığını, ancak bölünme ve çatışma yaratma çabalarına karşı olduğunu söyledi. Asya-Pasifik, jeopolitik bir çatışma alanı değil, barışçıl kalkınma için büyük bir arena haline gelmelidir.

About خاکسار

Check Also

Kuzey Kore’den “otonom navigasyonlu taktik balistik füze” denemesi

Kuzey Kore, yeni geliştirilen otonom navigasyon sistemine sahip taktik balistik füzenin başarılı bir şekilde test …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *