Home / Haberler / Ukrayna ordusu Rusya’yı yendi mi?

Ukrayna ordusu Rusya’yı yendi mi?

Alman milletvekili, “Rusya askeri olarak mağlup edilemez ve Ukrayna Rusya ile bir savaş kazanamaz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna‘yı askeri işgalinden iki yüz gün sonra Kiev, ordusunun planlı bir karşı taarruzla güney ve doğunun büyük kısımlarını geri aldığını ve Rus kuvvetlerine ağır bir darbe indirdiğini iddia etti. Bu, Batı medyasının yoğun desteğiyle takip edilen bir iddia; ama bu konu ne kadar doğru? Ukrayna ordusu Rus ordusunu büyük bir askeri yenilgiye uğratabildi mi, yoksa sorun Rus kuvvetlerinin gönüllü olarak geri çekilmesi mi?

Bu konuyu dikkatle incelemek ve elbette savaşın ilk günlerinde gündeme gelen bu soruya cevap verebilmek için savaşın başlamasının asıl sebebini yeniden okumak gerekiyor. Artık farklı anlatıları olan bir savaş ve batı medyası, ülkelerinde kamuoyunu yönetmeye çalışıyor.

Temelde Rus ordusunun Ukrayna’ya askeri girişinin önünü açan ve çatışmaları başlatan asıl mesele, Moskova’nın NATO’ya üye olmaya çalışan Ukrayna ile Rusya arasında bir tampon ve ara toprak yaratma girişimiydi.  Ruslar, Rus asıllı sakinlerinin bulunduğu ve bu bölgelerde genel olarak Rus yönetimi arzusu taşıyan “Donbass” bölgesinin, bu ülke ile NATO üyeleri arasında bir tampon bölge oluşturmak için en iyi seçim olabileceğine inanıyorlardı.

Savaşın başlamasından önceki günlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki özerk cumhuriyet olan Donetsk ve Lugansk’ı tanıma eylemi de aynı doğrultuda yapıldı.

Peki Rusya bu sorunu sona erdirmek için neden Kiev’i işgal etmedi?

Belki de bu soruya en güzel cevabı birkaç ay önce Ukrayna’da sahada bulunan ve bu bağlamda yazan Tasnim muhabirinden duymak gerekir:

  • Ukrayna’dan Tasnim muhabirlerinin değerlendirmeleri/Rusya neden Kiev’den birkaç kilometre uzağındayken geri çekildi?

“Ukrayna’da geçirdiğim bu bir haftalık süre boyunca benim için bir başarı olarak kabul edilen şey, “Rusya neden Ukrayna’nın başkentinin birkaç kilometre yakınında durdu ve sonunda geri çekildi?” sorusunun cevabını bulmaktır. Bu konunun Ukraynalıların direnişiyle bir ilgisi var mı, yoksa Moskova’nın önceden belirlediği bir strateji miydi?”;Tahran’a gelene kadar bu soruya net bir cevabım yoktu ve kafamda hep ciddi bir muğlaklık vardı.

Kiev’in eteklerindeki Irpin ve Bucha kasabalarından son birkaç gün içinde edindiğim gözlemler ve Beyaz Rusya ile Ukrayna arasındaki sınırdaki Çernigov gezisi, bana Rus ordusunun ilk bir iki gün içinde tüm engelleri aştığını ve çok kolay bu ülkenin toprağının derinliğine nüfuz ettiğini gösterdi Bu nedenle, Kiev’i fethetmek için bir sorun olmamalıydı, ancak bu süreci durduran, Kremlin sakinlerinin analizinin hatasıydı. Başından beri, Rusların Kiev’i ve diğer Ukrayna şehirlerini ele geçirmek veya işgal etmek gibi bir niyeti yoktu. Bu ülkenin topraklarındaki bu miktardaki askeri varlığın ardından Ukrayna hükümetinin Moskova’nın koşullarını -NATO’ya üye olmama- çabucak karşılayacağını düşündüler.  Kırım yarımadasının Rus toprağı olarak tanınması ve Donetsk ve Luhansk Özerk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınması ile savaş sona erecekti, ama olmadı.

ABD’nin teşviki ile gerçekleşen Ukrayna hükümetinin tavrıyla, başlangıçta başkenti ve diğer şehirleri ele geçirme niyeti olmayan Ruslar, bu bölgelerden çekilip ana muharebe cephesine odaklandılar – Donbass, “Mariopol” un tamamen fethi ve Rus ordusu tarafından “Herson” un tamamen ele geçirilmesi de bu analizin doğruluğunu teyit ediyor.

“Aslında Ruslar, Ukraynalılara savaş alanında yenilmedi ve Batılı ana akım medyanın aktardığının aksine Rus tankları Ukrayna topraklarında yere saplanmadı. Aksine, Ruslar siyasi alanda zarar gördüler ve savaş alanında taktiklerini değiştirmek zorunda kaldılar, bu da elbette Donbass’ta sonuçlarını verdi. ”

Son birkaç günün olayları da bu bağlamda incelenebilir. Bu, bu ülkenin ordusuyla Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde angaje olan Rus askeri güçlerinin, Donbass bölgesine odaklanmak ve ayrıca güneyde -Mykolaiv ve Odessa gibi- operasyonlarını sürdürmek için şimdi Harkov gibi diğer bölgelerden çekildiği anlamına geliyor.

Bu analiz Avrupalı ​​politikacılar tarafından bile onaylandı. Örneğin, Alman Sol Parti’den milletvekili Gregor Gisei Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın müzakereler yoluyla çözülebileceğini duyurdu. Alman milletvekili, “Rusya askeri olarak mağlup edilemez ve Ukrayna Rusya ile bir savaş kazanamaz” dedi.

About خاکسار

Check Also

ŞİÖ’nün 24. Devlet Başkanları Zirvesi başladı

ŞİÖ’nün 24. Devlet Başkanları Zirvesi başladı Kazakistan’ın başkenti Astana’da “Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Devlet …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *